Előző
Következő
új cikk

Belföld

Közéleti majális a Városligetben

Népszava|2017. ápr 29. 05:04
[A+ A-]

JOBBAT REMÉLTEK A 2004-es uniós majális idején még hihető volt a gyors felzárkózás FOTÓ: Népszava

A választás előtti utolsó május elsejét nem hagyhatják ki sem a pártok, sem a szakszervezetek. Sátraik minden szabad helyet elfoglalnak a munka ünnepén az átépítés alatt álló Városligetben, ahol nem mutatványosok vagy árusok foglalják le a látogatók figyelmét. Az öt nagy magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetői közös nyilatkozatot adnak ki a munka ünnepén, amelyben a Munka törvénykönyve "rabszolgatörvénynek" nevezett módosításának megakadályozására utalva kijelentik: "eddigi közös sikereink azt bizonyítják, ha együtt lépünk fel és következetesek leszünk, elérjük, hogy ne döntsenek rólunk - nélkülünk". Az érdekvédők majálisa a hagyományoknak megfelelően 10 órakor közös koszorúzással kezdődik a szakszervezeti emlékkőnél (a Városligetnek az Ajtósi Dürer sor-Dózsa György út felőli sarkánál), ezután egymás mellett sorakozó sátraiknál várják tagjaikat és a munkájuk iránt érdeklődőket, valamint azokat a politikusokat, akik a szokásokhoz híven meglátogatják őket.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Vajdahunyad vár mögötti nagysátrában fél 11-kor Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lesz a vendég, utána fél 12-kor a szervezet női tagozata veszi át a szót, majd fél 1-re érkezik Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, hogy ismertesse munkavállalóknak szóló programját. A politikusi beszédek és beszélgetések sorát fél 2-kor a Párbeszéd két vezetőjének fóruma zárja, vendég lesz Szabó Tímea és Karácsony Gergely. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT) közösen szervez programokat. 11 órától fórumot tartanak a parlamenti pártok képviselőivel a munkavállalók méltatlan helyzetéről. A Liga Szakszervezetek vezetői nem szerveztek külön politikai programot, de 11 órától várják tagjaikat a Napozóréten felállított sátrukban.

Eközben a baloldali pártok is fontosnak tartják a megjelenést a városligeti majálison. Az MSZP Kormányváltó Május 1-nek nevezte el a hétfői rendezvényeit. A Kós Károly sétányon felállított központi sátruknál délután 14 órától hallgathatják meg a Liget látogatói Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnökének beszédét, majd felszólal Molnár Gyula pártelnök és Botka László miniszterelnök-jelölt, Szeged polgármestere.

Eközben a Demokratikus Koalíció a Lev Tolsztoj sétányon várja szimpatizánsait, ahol pontosan 12 órakor mond beszédet a pártelnök, Gyurcsány Ferenc. A Párbeszéd a Királydombnál állít sátrat, ahol fél 11-kor interaktív beszélgetések kezdődnek, az LMP a Zichy Mihály út és az Olof Palme sétány kereszteződésénél majálisozik.

Nem Moszkvához
Május 1-jére, az EU-csatlakozás évfordulójára hívja tüntetni a Momentum Mozgalom mindazokat, akik úgy érzik, hogy mi, magyarok Európához tartozunk. "Európához, és nem Moszkvához". A felvonulás résztvevői este 6-kor gyülekeznek a Szabadság téren, majd átvonulnak a Hősök terére, ahol beszédet mond Soproni Tamás, Pottyondy Edina és Fekete-Győr András.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!