Előző
Következő
új cikk

Külföld

Oroszország pénzmosodává fejleszti a Krím-félszigetet?

nepszava.hu|2017. ápr 29. 17:08
[A+ A-]

Az orosz parlament, az Állami Duma egy törvénycsomagot készít elő. A „Kommersant” lap információi szerint a csomagot, amelynek célja, hogy az Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten offshore közigazgatást vezessenek be, a Külügyi Bizottság alelnöke, Alexei Chepa, a „Tisztességes Oroszország” párt képviselője kezdeményezte. 

Az adókedvezmények bővítésén túl a törvényjavaslat olyan szabályok megalkotását javasolja, amelyek révén pénzügyi alapokat lehetne létrehozni a Krím-félszigeten. Ezek az alapok biztosítanák a befektetők személyének titokban tartását és lehetővé tennék, hogy kibújjanak az Oroszország elleni szankciók alól.

Szabadkereskedelmi övezetek (FEZ) már eddig is működtek a megszállt Krím-félszigeten és Szevasztolpol városában, ezek előírásai azonban zömmel a helyi vállalkozásokra vonatkoztak. Az egyik új törvény most az adótörvényeket módosítaná, a többiek a Polgári Törvénykönyvet és további 15 törvényt.

A Polgári Törvénykönyv módosítása a korlátozott felelősségű társaságok új típusait hozná létre, a „nemzetközi gazdasági társaságot” és a „Családi Alapot”. Az alapok intézményesítése jelentené valószínűleg a legérdekesebb újdonságot, mivel ez teremtené meg a félszigeten a befektetők személyének titkosságát.

A pénzügyi alapok általános szabályai szerint a vagyontárgyak tulajdonosait nyilvánosságra kell hozni. A krími alapok azonban a törvényjavaslat szerint megkapnák a jogot arra, hogy az átadott vagyontárgyak tulajdonosai lehessenek. A haszonélvező személye így titkos marad, a vagyon hasznait azonban megtarthatja.

A törvényjavaslat szerzői olyan tevékenységeket is lehetővé akarnak tenni az elcsatolt félszigeten, amelyek az Orosz Szövetség más területein tiltottak. Eszerint külföldi bankok, biztosító társaságok, nyugdíjalapok és értékpapír-kereskedők itt külön engedély nélkül működhetnének, ha saját országukban jogszerűen tevékenykednek.

Azok a befektetők, akik legalább 1 millió euró értékben vásárolnak a Krím félsziget és Szevasztopol kötvényeiből, a tervezet szerint egyszerűsített eljárásban juthatnak orosz állampolgársághoz. A félszigetre érkező külföldieknek nem lesz szükségük vízumra, a Nemzetközi Tranzit Zónában pedig szabad lesz a devizaforgalom.

A Paragon Advice pénzügyi tanácsadó partnere, Alexander Zakharov kijelentette: ha a törvénymódosító csomagot elfogadják, könnyen meglehet, hogy a többi állam megtagadja az adózási adatcsere-programban történő együttműködést Oroszországgal. Megítélése szerint a kezdeményezés ellentétes a G20 és az OECD országoknak a titkos alvó-társaságok felszámolására irányuló törekvéseivel. Az ilyen kedvezmények törvénybe foglalása sértheti az OECD 1998. évi, az adózási verseny károkozásáról készített jelentésében foglaltakat és az EC 1997. évi, az üzleti tevékenység adózásáról készített irányelveit.

"Nem vezetünk be offshore jogrendszert, de harcolunk az olyan szankciók ellen, amelyek veszélyeztetik az üzleti tevékenységet a Krím-félszigeten” mondta Alexei Chepa és hozzátette: a tervezetet korábban megküldték az elnöki hivatal jogi főosztályának. Vannak is észrevételek, amelyek szerint a jogszabály-módosítás ellentétes Oroszország nemzetközi megállapodásaival, például a végső kedvezményezettek megnevezésének kötelezettségével. Az anyagot még nem nyújtottuk be a Duma részére mondta a képviselő: az lenne a helyes, ha először az összes frakciónak módja lenne tanulmányozni a javaslatokat. „Szeretném felkérni a többi frakció tagjait, hogy a májusi szünidő után csatlakozzanak a kezdeményezéshez.”

Az eredeti cikket itt találja!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!