Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta"

Népszava|2017. máj 2. 05:11
[A+ A-]

Lehel László feladatait átmenetileg négytagú szakmai testület látja el

Lehel László felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét annak érdekében, hogy „magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra”. A Magyar Nemzet szerint ugyanis az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét a pártállami időkben Filozófus fedőnéven beszervezték.

A karton kitöltésének, így valószínűleg a beszervezésnek időpontja: 1983. április 25. Az iratot a kisegyházak elleni elhárítás tisztje (III/III-1/c alosztály), Hevesi Károly rendőr őrnagy töltötte ki, ő adhatta a Filozófus fedőnevet is. A "foglalkoztatás vonala" rubrikába ezt írta: evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése – olvasható a szombati Magyar Nemzetben.

Az adatlapokat a belső rendszabály szerint háromévente felülvizsgálják, és ha megszűnt a foglalkoztatás, leselejtezik. Lehel kartonján – idézzük a cikket – nincs bejegyzés, hogy megszűnt volna a kapcsolat. Nem sokkal a rendszerváltás előtt, a Belügyminisztérium belső számítógépes nyilvántartásának bevezetésekor kódlapot is kitöltöttek az aktív ügynököknek. Megvan az övé is: ezek szerint 1988 decemberében Lehel László még a rendszer része volt.

Az iratok alapján a Magyar Nemzet állítja, hogy eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be. Operatív kombinációk végrehajtására alkalmasnak találták, hivatalból és magáncélból is mehetett nyugatra. „A szocialista rendszerrel szemben lojális, a hálózati munkát szívesen vállalta” – írták róla az egyik kartonon.

A munkadossziét, amelyben a jelentéseit tárolhatták, Lukács Csaba, a cikk szerzője nem találta meg. Ugyanakkor több kutatóval beszélt: kicsi az esélye, hogy valaki öt és fél évig a rendszer része maradjon úgy, hogy közben ne csináljon semmit.

A Magyar Nemzet megemlítette, hogy szervezet jószolgálati követeként dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Lévai Anikó.

Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint Lehel László azért függesztette fel vezetői tevékenységét, mert biztosítani kívánja, hogy a szervezet, amely az elmúlt huszonöt évben „Magyarország egyik legnagyobb és legátláthatóbban működő, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetévé vált, ne sérüljön, a belé vetett széleskörű társadalmi bizalom ne csorbuljon”.

Az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a négytagú szakmai igazgatókból álló testület látja el.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!