Előző
Következő
új cikk

Reflektor

Mire számíthat jövőre a nyugdíjas? - Árulkodó büdzsétervek

Népszava|2017. máj 4. 05:00
[A+ A-]

Fotó: Népszava

Az idősek szervezetei nincsenek elájulva attól, hogy megkapják, ami törvény szerint jár nekik, de a az Orbán-kormány jövő évi, nyugdíjasokat érintő büdzséterveit is árulkodónak tartják.

A kormány le akarja kenyerezni a nyugdíjasokat - fogalmazott a Népszavának a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke. Némethné Jankovics Györgyi szerint sajnos az egyoldalú kormányzati tájékoztatás vidéken képes elhitetni az emberekkel, hogy fentről megjutalmazzák őket a várható év végi egyszázalékos nyugdíjemeléssel és a beharangozott prémiummal, bár kérdés, hogy a mindennapjaikat meghatározó nélkülözések húsbavágó tapasztalatai, vagy a kormányzati gesztus lesz erősebb élmény jövőre a választás napján. Az elnök szerint ugyanis egyre nagyobb a tudatos és nem félrevezethető nyugdíjasok tábora is, akik például egy tegnapi tatabányai fórumon is szkeptikusan fogadták, hogy jövőre a tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő nyugdíjemelést ígér a nemzetgazdasági miniszter - évek óta először épp annyit, amennyi jár nekik.

A jövő évi költségvetés benyújtását használta ugyanis fel a nemzetgazdasági miniszter, hogy üzenjen a nyugdíjas társadalomnak, de fő mondandója valójában a 2017-es büdzsét érinti. Idén kell ugyanis kifizetni a kormánynak azt az egy százalékos összeget, ami jár az idős embereknek, hiszen a 2,6 százalékra várt inflációhoz képest januárban csak 1,6 százalékos emelést kaptak. A különbözetet novemberben kapják meg, januárig visszamenőleg kiszámítva, egy összegben, ami az átlagos nyugdíjaknál 25 ezer forint környékén mozoghat. Ugyancsak az idei költségvetésből - a fenti különbözet kifizetésével egyidőben - kapják meg a nyugdíjasok azt a prémiumot, ami tavaly karácsony környékén a vitatható Erzsébet-utalvány osztogatás helyettesített. Idén betarthatja a kormány azt a jogszabályt, amit még a Bajnai-kormány fogadott el, hogy ha a gazdaság teljesítménye 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nő és a hiánycél is tartható, akkor év végén egyszeri külön prémiumot utal az idős embereknek az állam. Idén nagyjából 12 ezer forintra számíthatnak. 2018-ban 3 százalékos inflációt tervez a kormány, ami azt feltételezi, hogy ekkora lesz a nyugdíjak emelkedése is januártól, de a büdzsébe már most beépítették a jövő évi nyugdíjprémium kiadását is, bár a választás után már nem biztos, hogy fontos lesz annak kifizetése.

Némethné Jankovics Györgyi szerint az idei várható inflációnál 1 százalékkal kisebbre tervezett 2017-es nyugdíjemelést nem tudják elfogadni, hiszen így év közben az idősek pénzét használja az állam. A NYOSZ-elnök hozzátette, hogy a 3,5 százalékot meghaladó GDP növekedés és a hiánycél teljesítése miatt most először beígért nyugdíjprémium sem ajándék, hanem jogos járandóság, aminek erkölcsi háttere, hogy a gazdaság teljesítményében benne van a nyugdíjas-társadalom egykori és sokszor mai munkája is. Gondnak nevezte viszont, hogy az év végi prémium csak egyszeri kifizetés lesz - ha lesz - és az nem épül be a nyugdíjalapba.

Földényi György: A Fidesznek ennyire kell a 2,7 millió nyugdíjas szavazata

Földényi György: A Fidesznek ennyire kell a 2,7 millió nyugdíjas szavazata

Ugyanígy fogalmazott a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnöke is. Földényi György szerint a választásra minden eszközt bevető kormány akkor is kimutatja majd az év második felében a gazdasági teljesítmény magas növekedését, ha annak csak a közelébe jut az ország. A Fidesznek ennyire kell a 2,7 millió nyugdíjas szavazata. Ő mégis bízik abban, hogy „üveggyöngyökkel” nem lehet betömni az idős emberek száját, hiszen a 28 500 forintos nyugdíjminimumhoz a jövő évi költségvetésben sem nyúltak, az 10 éve változatlan. A NYOK vezetője utalt az 50-60 ezer forintos nyugdíjból tengődők sokaságára, akik a rezsikifizetése után szabályos élet-halál harcot vívnak: vagy a gyógyszereiket veszik meg, vagy az ennivalót. Földényi György szerint a 75 év feletti rákbetegek halálra ítélése erősebb üzenet az Orbán-kormány valódi időspolitikájáról, mint a törvényesen járó pár ezer forint kifizetése. Szervezetük a napokban bírósághoz fordul, mert nem kaptak választ március közepén írt levelükre, amelyben azt kérték a miniszterelnöktől, hogy már májustól fizessék ki a januártól érvényes 1,6 százalékos emelés és a 2,6 százalékos tényleges infláció közti különbözetet. A NYOK felméri az idősek hangulatát, és az év második felében a fővárosban biztosan szerveznek utcai demonstrációkat az infláció mellett a béremelkedések éves ütemét is beszámító svájci indexálás visszaállításáért.

Szegényednek
Egyre szegényednek a magyar nyugdíjasok, legalábbis a nagy többség egyre messzebb kerül az aktív dolgozók átlagbéreitől. Ez a különbség az idei minimálbér és garantált bérminimum emeléssel még nagyobbra nőtt, de az utóbbi évek béremelései sorra meghaladták a nyugdíjak emelésének mértékét, így az idősek egyre távolabb kerültek a dolgozók kifizetéseitől. Míg 2010-ben még csak 2,1 százalék volt az emelés különbsége, addig 2017-ben az 1,6 százalékos nyugdíjemelés mellett már 10,3 százalékos béremelkedés áll. Ha nem akar a kormány nyugdíjas-lázadást, kénytelen lesz hozzányúlni a számításokhoz; akár úgy, hogy teljesíti a nyugdíjas szervezetek követelését a béremelések mértékét legalább felerészben beszámító svájci indexálás visszahozásáról, vagy más módszerrel. Ráadásul a korkedvezményes nyugdíjak új rendszeréről is tart a vita, tehát érik az egész nyugdíjrendszer reformja.Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!