Előző
Következő
új cikk

Külföld

Fél évig még marad az osztrák határellenőrzés

Népszava|2017. máj 5. 05:35
[A+ A-]

WOLFGANG SOBOTKA szerint rendkívüli intézkedésekkel lehet pótolni a határellenőrzést FOTÓ: Getty Images

Ausztria novemberig meghosszabbíthatja határainak ellenőrzését. Erre kért és kapott Bécs engedélyt az Európai Uniótól. Dmitrisz Avramopoulosz belügyi biztos jelezte azonban, hogy ez lesz az utolsó hat hónapos nemzeti kontroll az osztrák határszakaszokon. A schengeni megállapodás alapján belső határnak minősített területen, azaz két uniós ország között 2015. késő nyarán állították vissza az ellenőrzést, a menekültválság tetőpontján. Németország volt az első, amely a határ újbóli nemzeti ellenőrzését elkezdte. Berlin nyomán elreteszelte határait Ausztria is, majd Szlovénia, Svédország és Dánia is követte a példát. Az akkor két évre adott kivétel idén novemberben jár le, a brüsszeli központ szerint nincs is szükség a rendkívüli intézkedések meghosszabbítására. Az uniós szakértők adatai alapján a Görögországból beáramlók száma 97 százalékkal csökkent, a Törökországgal kötött menekültügyi egyezmény nyomán és felállt az EU külső szárazföldi és tengerparti határait védő közös védelmi rendszer is.

A menekültek beengedésében következetesen szigorú osztrák védelmi miniszter, Hans Peter Doskozil szerint a helyzet nem javult maradéktalanul. Olaszországba az év eleje óta 36900 migráns érkezett, ami 44 százalékkal több mint az egy évvel korábbi szint, a nyugat-balkáni úton is további illegális határátlépések történnek, ezért szerinte a schengeni szabályrendszer ma teljes átdolgozásra szorul. Doskozil szerint mindaddig, amíg egy új határátlépési kódexet nem tud kidolgozni az Unió, meg kell engedni Ausztriának, hogy minden jogi lehetőséget kihasználjon az illegális beáramlás fékezésére.

Ha novemberben kifut a határ nemzeti védelmének a lehetősége, akkor Wolfgang Sobotka belügyminiszter tervei szerint rendkívüli rendelkezésekkel a határra érkezőket haladéktalanul vissza lehet fordítani, de arra is van lehetőség, hogy a kontrollt ne közvetlenül a határon, hanem annak közelében, illetve a pályaudvarokon szúrópróba szerűen végezzék el.

Földvári Zsuzsa

Lájkoljon minket a Facebook-on is!