Előző
Következő
új cikk

Belföld

Akciós lakások a budai Várban - A polgármester exneje is jól járt

nepszava.hu|2017. máj 5. 09:15, frissítve: 2017. máj 5. 14:23
[A+ A-]

A kép illusztráció! FOTÓ: Vajda József

Nem véletlenül titkolta volna el az állami tulajdonú budavári ingatlanhasznosító társaság, hogy mennyiért adja bérbe a Várnegyed egyik legelőkelőbb részén fekvő Dísz tér 15. szám alatt található lakásokat, amelyek egyikében a budavári polgármester volt felesége is lakik - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint ugyanis a házban 510 forintba kerül a lakások négyzetmétere, de van két lakó, aki még ennél is kevesebbet, 446 forintot fizet csupán négyzetméterenként.

Az állami társaságtól kiperelt adatok szerint a szóban forgó épületben hat lakás, három iroda, egy postahivatal és egy irodahelyiséggel közös muzeális kiállítóhely van. A legnagyobb – 158 négyzetméteres – lakásban lakik Nagy Gábor Tamás polgármester volt felesége, aki a tetőtéri lakásért havonta alig több mint 80 ezer forintot fizet az ingatlanhasznosítónak, azaz mindössze 510 forintot négyzetméterenként.

Ugyanekkora négyzetméterár mellett másik két lakó 38 ezer, illetve 39 ezer forintot fizet, előbbi egy 76 négyzetméteres, utóbbi pedig egy 78 négyzetméteres összkomfortos lakásért.

További két lakó pedig még ennél is kedvezőbb bérleti díjat fizet, négyzetméterenként 446 forintot. Egyikük 72, másikuk 77 négyzetméteres lakásban lakik. Továbbá egy kisebb lakást is kiadnak az épületben 425 forint négyzetméteráron, igaz csak komfortos minősítéssel.

Az ingatlanhasznosítótól megszerzett adatok pikantériája, hogy a Dísz téri épületben működő állami postahivatalnak közel tízszeres árat szabott a szintén állami ingatlanhasznosító. A posta – eltérően a lakóktól – közel 4 ezer forint négyzetméteráron vesz bérbe egy több mint 100 négyzetméteres helyiséget: havonta 415 ezer forintért.

Egy vállaltan jobboldali Kossuth-díjas színésznek csupán 45 ezer forintot kell fizetnie az Úri utcában egy műemlék épületbeli, 117 négyzetméteres ingatlan után. A Magyarság Háza igazgatójának szintén az Úri utcai műemlék épületben 75 ezer forintba került havonta egy 65 négyzetméteres lakás. A Hagyományok Háza igazgatója pedig a Batthyány téren egy 57 négyzetméteres ingatlant kapott meg 30 ezer forintért.

A sajtóhíreket követően hűtlen kezelés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. Kerületi Ügyészség a budavári önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében - írja a Magyar Nemzet.

Reagált a Budavári Önkormányzat
"A Dísz tér 15. szám alatt lévő ingatlan nem a Budavári Önkormányzat tulajdona, hanem a magyar államé. A lakástörvény 34§ alapján az állami tulajdonú lakás bérleti díját a helyi önkormányzat rendelete alapján kell megállapítani. Az említett lakás bérleti díja, a mindenkori hatályos önkormányzati rendelet alapján került meghatározásra.
A Magyar Posta által bérelt helyiség bérleti díját nem a lakások négyzetméter ára, hanem helyiségekre vonatkozó árak alapján határozzák meg."

 

 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!