Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az Éjjeli farkasok látogatása

Népszava|2017. máj 6. 05:07
[A+ A-]

A Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájában koszorúzott csütörtök este az Éjjeli farkasok nevű orosz motorosbanda – írta a 168 Óra. A hetilap videót is közölt az akcióról. A motorosoknál több önkényuralmi jelkép, sarló-kalapácsot ábrázoló zászló volt, illetve vörös csillagos zászlót is feltartottak az emlékműnél.

Az Éjjeli farkasok orosz motoros klub 1989-ben, alapvetően szovjetellenes, ellenkulturális hangulatban alakult, de mostanra 5000 körüli tagjával a legnépesebb orosz motoros egyesületnek számít. A 444.hu szerint tagjait az orosz állam nemhogy nem üldözi, egyenesen barátkozik velük: volt, hogy Vlagyimir Putyin elnök Harley-Davidson típusú, motoros triciklijével vezette a farkasok felvonulását. A motorosok 2014 elején Ukrajnában Viktor Janukovics megbuktatott elnök oldalán álltak ki a tüntetők ellen. Nem mindenki látja őket szívesen, az MTI írta meg, hogy nem engedték be őket Lengyelországba, amikor a náci uralom alóli felszabadulás ünnepén akartak részt venni.

A külügyminisztériumnál tegnap arról érdeklődtünk, ki döntött a motorosok beengedéséről, tarthatnak-e Magyarországon külföldi szervezetek politikai demonstrációt, amin több tiltott önkényuralmi jelkép is feltűnik. Szijjártó Péter tárcája a Belügyminisztériumhoz irányította lapunkat. Pintér Sándorék „hatáskör és illetékesség okán” továbbították kérdéseinket az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatához. Ők annyit írtak: „Megkeresésével kapcsolatosan ajánljuk figyelmébe a gyülekezési jogról szóló 1998. évi III. törvény rendelkezéseit”.

Az LMP közben közölte: a szolgálatoknak a nemzetbiztonsági bizottság legközelebbi ülésén választ kell adniuk arra, vizsgálták-e egyáltalán előzetesen a csoport látogatásának nemzetbiztonsági kockázatait és ha igen, milyen eredményre jutottak. 

Zoltai Ákos

Lájkoljon minket a Facebook-on is!