Előző
Következő
új cikk

Kultúra

A szenvedély örvényében

Népszava|2017. máj 9. 05:46
[A+ A-]

Vesztébe rohan - Polina (Sodró Eliza) hajszolja

A fiatal Fehér Balázs Benő Dosztojevszkij-rendezése a nemrégiben Nemzet Színészévé választott Csomós Mari jutalomjátéka lett.

Soha többé nem fogom a fiatalságot könnyelműséggel vádolni – mondja Antonyida Vasziljevna, a Játékos című Dosztojevszkij adaptáció rulettező nagymamája, miután igen gyorsan eljátszotta szinte az egész vagyonát. A tehetségét már máshol is megmutató Fehér Balázs Benő rendezése a Radnóti Színházban Csomós Mari jutalomjátéka lett. Igazán, legalábbis számomra akkor kezdődött el az előadás, amikor az első rész közepén Csomóst egy tolószékben betolják a színpadra, vagyis a fiktív német fürdővárosba, Roulettenburgba megérkezik a nagymama. Csomós végig ebben a bizonyos tolószékbe kényszerítve játszik, csupán a gesztusaira, a mimikájára, a hangsúlyaira hagyatkozhat, de ezekkel az eszközökkel bámulatosan bánik. Épp azt mutatja meg, egészen pontosan és a nézőt is egyfajta örvénybe sodorva, hogyan is válik valaki a pillanatnyi szenvedélyének a rabjává, hogyan veszít el minden önkontrollt, hogyan rúg fel minden általa fontosnak tartott szabályt, csak azért, hogy nyerjen. Egészen megrázó, amikor a játék hevében a szereplők a tolószékes nagymamát követve, a színpadot körbefutva, mint egy rulett golyó beleforognak a megállíthatatlan játék mámorába. Hogy aztán jöjjön a kegyetlen kijózanodás.

Fehér Balázs Benő és Fekete Ádám egy fiatalos, laza, olykor valóban játékos szövegkönyvet készített a Dosztojevszkij kisregényből. Illik hozzá Dargay Macell szintén szenvedélyes, de végig lüktető és zaklatott zenéje, egyébként egy-két rocklasszikust, például egy Iggy Pop dalt is beemelt az eladásba. Ezt a címszerepet, a házitanítóból lett szenvedélyes rulettjátékost alakító egyetemista, Vilmányi Benett nagyszerűen el is énekli és el is gitározza. Az egész szerepet is, ami óriási feladat, tulajdonképpen megoldja, csakhogy éppen az a pillanat által ihletett önkívület hiányzik belőle, ami Csomós Mari játékában viszont igazán élvezhető. Alekszej, mint egy mai fiatal inkább csak sodródik, később vergődik, ő sem tudja, igazán mit akar. A szerelme Polina (Sodró Eliza) kedvéért hajszolja bele magát a játékba, de ebben a viszonyban már a szerelmet sem lehet igazán komolyan venni. Fehér Balázs Benő előadása olykor sodró erejű, máskor viszont még keresi a ritmusát, megmarad a hatásos ötleteknél. A csillárból lett rulett asztal például igen frappáns. A darab üzenete pedig nem lehet más: akit egyszer eltérített a szenvedély örvénye, az nem tud szabadulni tőle, hiába tesz újabb és újabb fogadalmat.

INFÓ

Dosztojevszkij A Játékos

Rendezte Fehér Balázs Benő

Radnóti Színház

Balogh Gyula

Lájkoljon minket a Facebook-on is!