Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rendőrökkel érkeztek a vizes vb szervezői a Városligetbe

Népszava|2017. máj 10. 15:05
[A+ A-]

A szerző felvételei

Bő egy órás késéssel érkeztek a júliusi vizes világbajnokság képviselői a ligetvédőkkel való egyeztetésre a Városligetbe kedd délelőtt. A találkozón a rendőrség is megjelent, eredménytelen egyeztetés esetén rájuk várt volna a feladat, hogy a demonstrációs területről kiszorítsák a zöld aktivistákat. Erre nem került sor, a ligetvédők három napot kaptak, hogy eljuttassák alternatív javaslataikat a kivitelezőnek.

A civil aktivisták kifogásolták, miért nem januárban hívták őket egyeztetni, miért akkor, amikor már javában tart a szinkronúszó helyszín építése a Városligeti tavon. Négy hónapjuk lett volna az egyeztetésre, nem éltek vele. A ligetvédők márciusban demonstrációs területük rovására engedtek át területeket az építőknek, akik akkor azt mondták, ennyi elég lesz. Egy héttel ezelőtt viszont újabb területi követeléssel léptek fel, hogy tágítva az építési helyszínt, konténereket helyezzenek el, valamint a fák között kialakítsák a beléptető kapukat a tómederhez.

A ligetvédők álláspontja az, hogy nem engedik, hogy a konténereket a több száz éves fák közelébe telepítsék, amivel tönkreteszik a gyökérzetüket és parkot. Azt se fogják tolerálni, hogy az ott található táborukat felszámolják. Erre jó okuk van: az év végig demonstrációs területként foglalhatják a ligetnek ezt a részét egészen a tómederig. A kivitelező képviselője - aki a ligetvédők tevékenységét következetesen fesztiválozásnak minősítette - azt hangoztatta fő érvként, hogy ezt az építési területként a Városliget Zrt. bocsátotta rendelkezésükre, ők tudnak engedményt adni. Nem sokkal később azonban bemutatták neki az érvényes területfoglalási engedélyt, aminek a létezését addig nem hitte. Felhívták a figyelmét, hogy a gyülekezési jog, mint alkotmányban biztosított jog, erősebb értékű a birtokjog érvényesítésénél. Ráadásul a demonstrációjukat 419 napja folytatják ott.

Első körben a szervezők semmilyen engedményt nem akartak adni, mondván, ezeken a terveken már nem lehet változtatni. A katasztrófavédelem írta elő, ötezer ember közlekedését kell megoldani, menekülési útvonalak miatt szükséges az adott helyeken megoldani a ki-beléptetést, a konténerekre is szükség van. A ligetvédők alternatív helyeket mutattak a szervezőknek a bejáratok és a konténerek elhelyezéséhez a Vajdahunyad váránál. A szervező képviselője közölte, válaszolni fognak az észrevételeikre, de minden úgy marad, ahogy a vázlatokon látható.

Ezt követően konzultált feljebbvalójával, kompromisszumkészsége ekkor kezdett megmutatkozni. Előbb 24 órát adott a ligetvédőknek szakmai javaslataik előadására, végül a civilek nyomására három napra bővítette. Azt nem lehet tudni, hogy az eljuttatott javaslatokból a szervezők elfogadnak-e majd valamennyit. Annyit előrebocsátottak, hogy nyilván nem lesz teljesen elfogadható, egyik fél számára sem kompromisszumos ajánlatuk.

Zsidai Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!