Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bérsokk a mentőknél

Népszava|2017. máj 11. 05:01, frissítve: 2017. máj 11. 15:15
[A+ A-]

FOTÓ: Vajda József

Az életpályamodellben szereplő 60 százalék helyett 10 százalékos béremelést kapnak a mentők, idén új munkaruha is csak a vizes világbajnokságra beosztottaknak jut. - "A sajtónak másutt terítettek..." - hajtotta el munkatársunkat a mentősök asztalától a főigazgató kommunikációs tanácsadója a belvárosi luxus étteremben.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vitte a friss újságot az ünnepi reggelihez annak a csaknem 100 mentőnek, akiket Budapesten egy drága, belvárosi étterem látott vendégül a magyar mentés születésnapján. A humán tárca vezetője ugyanis itt jelentette be, amit Varga Mihály gazdasági minisztertől már hallhattak, csak eddig nem hittek a szolgálatnál dolgozók. Nevezetesen, hogy az idei évre, az életpályaprogram részeként ígért 60 százalékos emelés helyett „csak” jövő januártól számíthatnak egy tízszázalékos, 2018 és 2019 novemberétől pedig az általános egészségügyi béremelés részeként további 8-8 százalékos többletre.

A miniszter azt is hozzátette, hogy a januári 10 százalékot az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az érintettek. Bizonygatva, hogy a mentők kormányzati megbecsülése elvitathatatlan. Balog Zoltán számokkal is érvelt. Mint mondta, míg 2010-ben egy mentőorvos bruttó 390 ezer forintot keresett, jövőre 645 ezret vihet haza. A mentőtisztek bére ezalatt 242 ezerről 460 ezerre, míg a mentőápolóké 185 ezerről 340 ezer forintra nő.

Balog Zoltán kérjen bocsánatot!

Azok után, hogy a miniszter tegnap a mentők kevés fizetésén "viccelődött," kiderült, hogy a kinevetettek nem kapják meg sem a nekik ígért béremelést, sem a munkaruhát - írja közleményben a DK.  Balog Zoltán tehát a szemébe hazudott a mentőknek, majd nyilvánosan kinevette őket. Csak remélheti, hogy a közeljövőben nem lesz szüksége mentőre. A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy Balog Zoltán kérjen bocsánatot a megalázott és átvert mentőktől, és azonnal mondjon le! 

 A miniszter azt is mondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mentésre 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal. Azt nem említette, hogy a jövő évi csaknem 40 milliárd mindössze 3 milliárddal több, mint amennyiből a mentők idén gazdálkodhatnak.

Ami a miniszter szerint jó hír, az a mentőknek csalódás. Többre, másra számítottak. Ők ugyanis jó ideje hallanak a különböző fórumokon a kormány által is tárgyalt életpálya-programról. Az abban leírtak pedig alig vannak köszönő viszonyban a bejelentett bértöbblettel.

A dokumentumban, ahogy azt februárban a Népszava is ismertette, még idénre 60 százalékos, 2019 végéig további 30-40 százalékos béremelés szerepelt. Benne volt az is, hogy valamennyi mentődolgozó 2017-ben egyedi azonosítóval ellátott, három váltás védőruhát és cipőt kap.

Az érintettek évek óta nem kaptak munkaruhát, és amijük van, annak a mosatása sem megoldott. Erre visszásságra az ombudsman is felhívta a figyelmet. (Megtudtuk: ha a frontvonalban dolgozók nem is, a vizes világbajnokságra beosztott mentők megkapják az új ruházatot, a célra 300 milliót fordít a kormányzat.)


A múlt év végén kinevezett új főigazgató, Csató Gábor pedig az elmúlt pár hónapban tartott „munkásfórumain” ugyan nem beszélt pontos összegről, de sejttette, hogy június-júliusban jelentősen vastagodhat a fizetési boríték. Minderre igen nagy szükség lett volna, hiszen a mentőápolók átlagkeresete most a pótlékokkal bruttó 195 600 forint. Adózás után így 80-130 ezer forintból - plusz a havi 5000 forintos étkezési támogatásból - élnek. A KSH adatai szerint a nettó magyar átlagkeresetnél (165 ezer forintnál) is kevesebbet kapnak. Az emberhiány elég súlyos: a 272 mentőorvosi állásban jelenleg mindössze 170 orvos dolgozik. Náluk a legnagyobb az elvándorlás.

„Mit mondhatnék? Megeszem a reggelit és megtartom a két másodállásomat. A kettőből összejön az a 130-140 ezer forint, ami most a fizetésemből hiányzik” - mondta az egyik reggeliző mentőápoló a belvárosi luxus étteremben. A mellette ülő fiatal orvosnő azt is hozzátette: miután ő albérletben él, ezért neki is, a hivatalos munkaidő után is, menthetetlenül dolgoznia kell. A kórházak sürgősségi osztályain van bőven munka. A beszélgetést – Csató Gábor kommunikációs tanácsadója szakította félbe: jelzi, zavarok, hagyjam reggelizni az embereket. A sajtónak másutt terítettek...

A következő asztalnál ülő nyolc mentős szinte egyszerre hallgatott el, amint odaléptem. Az asztalfőn ülő gyorsan ki is mondta: ha nem akarok nekik rosszat, nem kérdezek, úgyse mondanak, mondhatnak semmit. Eggyel odébb Gulyás Antal, az OMSZ megbízott gazdasági igazgatója viszont beszélt, ő nagyon örült a miniszter szavainak. A körötte ülők, nem szóltak.

Föl vagyunk háborodva, a bejelentett tíz százalékot nem érezzük elismerésnek – kommentálta később a hírt a Népszavának Kusper Zsolt, a Magyar Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Hozzátette: ha jól utánaszámolunk ez nem sokkal, 6-7 százalékkal több az infláció pótlásánál, noha egyszeri legalább 40 százalékos illetményalap emelésre lenne szükség.

Luxusreggeli a szegény ápolónak
A 444.hu szúrta ki, hogy a belvárosi luxus étteremben, ahol ünnepi reggelire látták vendégül a mentőket, amúgy nem lehet reggelizni, mert amikor nem miniszterek médiavendégeskednek benne, akkor csak délben nyit. De egy kései reggelit azért össze lehet állítani az étlapról a portál szerint: a kenegetős krémek, a kecskesajtsaláta, a 0,35 liter házi limonádé és a tejeskávé összeállítás már kijön 5180 forintból.Danó Anna

Lájkoljon minket a Facebook-on is!