Előző
Következő
új cikk

Belföld

Oktatás - Mindent, a Pitagorasz tételt is szabályoznák

Népszava|2017. máj 12. 05:02
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

A jól képzett, autonóm értelmiség a jelenlegi rendszernek ellensége, mert észrevesz, gondolkodik, s nem átall kérdezni. Nem véletlen, hogy a kormány ott tesz keresztbe az oktatásnak, ahol csak tud – hangzott el azon a konferencián, amelyet a Gémesi György nevével fémjelzett Új Kezdet szervezett Miskolcon.

- Az oktatás hatékonyságát illetően Chilével és Mexikóval vagyunk egy sorban, a Fidesznek pedig nincs oktatási koncepciója, csak hirtelen ötletei vannak – erről már Pilz Olivér, a Civil Közoktatási Platform képviselője beszélt a konferencián. A közoktatás ma azt jelenti, hogy mindenki ugyanazt az olcsó levest kapja: nem a rosszabbakat húzzuk fel a jók szintjére, hanem utóbbiakat rángatjuk vissza. Hozzátette: Úgy tűnik, mintha az állam az egyháznak akarná „átpasszolni” a közoktatást, nekik ugyanis olyan összegeket biztosítanak iskolafenntartásra, amiről az állami oktatás résztvevői csak álmodoznak. Információik szerint újabb elképesztő centralizációra készül a kormány, s az új Nemzeti Alaptantervben kis túlzással már azt is szabályozni szeretnék, milyen módszerrel kell tanítani a Pitagorasz tételt.

Mendrey László a PDSZ elnöke a szegregáció ellen emelte fel a szavát, s arra hívta fel a figyelmet, hogy a közoktatásban mindenkinek egyenlő feltételeket kell biztosítani. A Debreceni Egyetem volt rektora, Fábián István szerint a magyar felsőoktatás a kormányzat által gerjesztett ellenséges légkörben dolgozik. Köteles László, Komlóska, és Ambrus Györgyi Kistokaj polgármestere arról beszélt: méltatlan, hogy a kormány elvette az önkormányzatok iskolafenntartói jogát, s arra „játszanak”, hogy a kis falvakban végleg be lehessen darálni a közoktatást. Komlóskán ezt úgy akadályozták meg, hogy összefogtak a ruszin nemzetiségi önkormányzattal, s most hivatalosan ők működtetik az iskolát.

Mivel a konferencia előadói között ott volt Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform egyik emblematikus képviselője, megkérdeztük, vajon szorosabb kapocs alakul-e köztük és az új pártformáció között. Pilz erre azt válaszolta: mindenkivel együttműködnek, aki az oktatásról hajlandó szakmai alapokon gondolkodni. Üveges Gábor, az Új Kezdet választmányi elnöke azt mondta el lapunknak: olyan erős ma a félelem az emberekben, hogy már nemcsak pedagógusok, hanem helyi újságírók is azt jelezték vissza, nem mernek elmenni egy nem "kormánybarát" oktatási konferenciára, nehogy bajuk legyen belőle.

Doros Judit

Lájkoljon minket a Facebook-on is!