Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Cannes-ban debütál a kisfilm Adolph Zukorról 

Népszava|2017. máj 11. 05:47
[A+ A-]

Ricsétől Hollywoodig - Adolph Zukor, a fi lmmogul

Fiatal magyar filmesek részvételével a világon először készült film az egyik legnagyobb hollywoodi filmvállalat, a 105 éves Paramount Pictures magyar származású alapítójáról, Adolph Zukorról. 

A 25 dollár című rövidfilm a május 17-én kezdődő 70. Cannes-i filmfesztiválon debütál az úgynevezett „Short Film Corner" szekcióban. A filmet Jimy J. Hollywood rendezte, munkatársai Csősz Boglárka színművész-producer, Mayer Zoltán többszörös Aranyszem-díjas operatőr és Borbás Edina forgatókönyvíró. A fiatal filmesek egy legenda születésének jubileumát is szeretnék előkészíteni, ugyanis jövőre lesz 130 esztendeje, hogy Adolph Zukor, a filmipar megálmodója, a Borsod megyei Ricséről 1888-ban kivándorolt Amerikába.

A filmben színészi szerepet is vállaló Csősz Boglárka, akit az Apám beájulna című filmből ismerhet a néző, munkájukról elmondta:  „A film annak a sikertörténetnek a szimbóluma, ahogyan egy árva fiú a kabátjába varrt teljes vagyonával, 25 dollárral Amerikába érkezve képes lépésről lépésre életre kelteni a korábban még elképzelhetetlennek tartott egész estés film intézményét. A mai napig egyetemeken tanítják azt az üzleti modellt, amellyel megteremtette Hollywood jól működő gépezetét." Érdekesség, hogy Jimy J. Hollywood szintén Borsodból származó rendező.. A főszerepet Adorjáni Bálint, a Radnóti Színház színésze játssza. partnerei Ubrankovics Júlia, Mikó István és Epres Attila A rövidfilmet 2016-ban rekordidő alatt forgatták le Hódmezővásárhelyen.

A következő hónapokban a film több jeles nemzetközi fesztiválon is bemutatkozik majd: Amerikában a Palm Springs-i filmes seregszemlén, Japánban a tokyoi ShortShort fesztiválon és Kanadában a Calgary filmfesztiválon is. A magyarországi premierre ősszel kerülhet sor.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!