Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Életveszélyes törvényjavaslatot hozhat a kormány

Népszava|2017. máj 13. 05:24
[A+ A-]

Illusztráció: Thinkstock

Eddig 22-en haltak meg a 2016. ősze és 2017. májusa közötti fűtési szezonban szénmonoxid mérgezésben. Többen, mint a korábbi években - összegezte a Népszavának a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. 

Vámos Csaba egyebek mellett ezért is tartja elfogadhatatlannak, hogy a Belügyminisztérium még enyhítene is a jelenlegi előírásokon. A szakszervezet ugyanis megkapta a minisztériumtól a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának, valamint annak szakmai szabályairól szóló módosításokat.

Életveszélyes lehet például az a változtatás, hogy ha a kémény, vagy a tüzelőberendezés előzetes szakhatósági véleményét, műszaki felülvizsgálatát nem végezte el a szakember és ezt a kéményseprő a helyszínen megállapítja, akkor az nem számít majd szabálytalanságnak. Eddig, ha a tüzelőberendezés és a kémény közötti füstcső kötőeleme laza vagy erodált volt, akkor a kéményseprő úgynevezett 1-es, életveszélyes állapotot jelző kódot adhatott ki, és a hibát záros határidőn belül ki kellett javítani. A szakember szerint elfogadhatatlan, hogy a módosítás szerint megszűnne a sürgős javítási kötelezettség és egy évet kapna az ügyfél az intézkedésre. Tervezetet május 19-ig lehet véleményezni, de lapunk információi szerint a szakszervezet elutasítja a tervezetet.

Jelenleg a 900 szakképzett kéményseprőből mintegy 550-es dolgoznak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kötelékében. Így is kevés a szakember, ezért a szakszervezet "Újra háztetőre" címmel programot tervez és pályázik támogatásért. Mások mellett hátrányos helyzetű embereket vonnának be a képzésbe.

Az Orbán-kormány minden szakmát, hivatást igyekszik egymással szembeállítani, így a tűzoltókat és a kéményseprőket is - figyelmeztetett Vámos Csaba. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben elvették a tűzoltóktól a korkedvezményes nyugdíjat, most azzal kompenzálnák az állományt, hogy átképeznék őket kéményseprőnek. A KOSZ elnöke szerint a tűzoltókat anyagilag is úgy kellene megbecsülni, hogy ne kényszerüljenek másodállásban kéményseprőként dolgozni, esetleg olyanok elől elvéve a munkát, akik ezt főállásban, hivatásként végeznék.

Bihari Tamás

Lájkoljon minket a Facebook-on is!