Előző
Következő
új cikk

Belföld

Habony közszereplő - nem kicsit...

nepszava.hu|2017. máj 12. 13:55
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Az Orbán Viktor miniszterelnök és több más politikai vezető társaságában fel-felbukkanó, de alapvetően rejtőzködő médiatulajdonos, Habony Árpád beperelte a Jobbikot annak legutóbbi, Ti dolgoztok, ők lopnak feliratú plakátkampánya miatt személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva - írja a Magyar Nemzet.

A felperes azonban nem a lopásról szóló üzenetet kifogásolta, hanem azt, hogy engedélye nélkül használták fel a képmását. Habony ügyvédje - aki kérte a lapot, hogy ne írják le a nevét- azt magyarázta a Fővárosi Törvényszéken, hogy ügyfele miért nem közszereplő. 

Azonban Szabó Csilla bíró számára sem volt egyértelmű a jogász előadása.

„Akkor csak kicsit közszereplő?” – kérdezett vissza, amikor az ügyvéd azt fejtegette, ügyfele közszereplői státusa „nem éri el azt a szintet”, ami alapot adna a plakátokon való megjelentetésre.

Az alperes Jobbikot képviselő Kummer Ákos idézte a Fidesz.hu egyik 2012-es írását arról, hogy Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor és Kövér László társaságában Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó egyeztetett. Ki közszereplő, ha a kormányfő tanácsadója nem? – kérdezte Kummer, hozzátéve, hogy Habonynak komoly befolyása van a közügyek alakulására úgy is mint sajtóorgánumok tulajdonosának. 

A bíróság alapvetően az alperesi érvelést fogadta el. Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi – hangzott el a szóbeli indoklásban. A bíró kitért arra is, hogy egy politikai pártnak a véleménynyilvánításhoz való joga kiemelt jelentőségű, különösen a választási kampány közeledtével. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!