Előző
Következő
új cikk

Külföld

A Brexit után válhatnak az EU tagjaivá a balkáni államok

nepszava.hu|2017. máj 14. 13:09
[A+ A-]

Sokan arra számítottak, hogy a Brexit dominó-hatást vált ki. Az Európa-barát francia elnökjelölt győzelme azonban azt igazolja, tévedtek. 

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az olasz La Stampa újság munkatársának nyilatkozva megjegyezte: ha az Egyesült Királyság 2019 tavaszán elhagyja az EU-t, a jelenlegi jelentkezők közül Albánia, Montenegró, Szerbia és Macedónia válhat az Unió tagjává.

„Biztos vagyok abban, hogy az Európai Unió a jövőben nem korlátozza tagjainak számát a jelenlegi, 27 ország szintjén, és újabbakat vesz fel. Azt hiszem, ezek a Balkán államai lehetnek, amelyekkel tárgyalunk a belépésről. Sokan úgy beszélnek erről a folyamatról, hogy bővítés, én azonban szívesebben fogalmazok úgy, hogy Európa újra-egyesítéséről van szó”.  

Federica Mogherini hangsúlyozta: az EU és a Balkán közötti kapcsolat létrejötte a térség sok országát segítette a Jugoszlávia felbomlását követő háború következményeinek feldolgozásában. Ezek az országok „hosszú és nehéz út előtt állnak, de biztosra vehető, hogy végig is járják, mert valamennyiükre közös jövő vár az Európai Unión belül."

Federica Mogherini emlékeztetett arra is: sokan arra számítottak, hogy a Brexit dominó-hatást vált ki. Az Európa-barát francia elnökjelölt győzelme azonban azt igazolja, tévedtek. 

Forrás: BBC

Lájkoljon minket a Facebook-on is!