Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mentők - Május 31-én lesz a tüntetés

Népszava|2017. máj 14. 15:26, frissítve: 2017. máj 14. 20:07
[A+ A-]

Illusztráció: Népszava

Tárgyalásra hívják az Országos Mentőszolgálat főigazgatóját, a mentőket pedig utcára május 31-én – nyilatkozta a Népszavának Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke.

Mint arról beszámoltunk, szombaton rendkívüli közös elnökségi ülésen tárgyalt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), valamint a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) a május végére tervezett demonstráció részleteiről.

Kusper elmondta: hétfőn levelet írnak Csató Gábor főigazgatónak, amelyben azt kérik, hogy mielőbb üljön le egyeztetni az érdek-képviselőkkel. A céljuk, hogy a szolgálatnál dolgozók megkapják a korábban már májustól ígért 60 százalékos béremelést. Kusper Zsolt úgy tudja: ezt az összeget az ágazati béremelésen felül kapták volna a dolgozók. Így meghökkentek, amikor a mentők napján Balog Zoltán humánminiszter a „csak” tíz százalékos többletről, és azt is csak januárra időzítve beszélt. Ezért két érintett szakszervezet május 31-én 2 órától demonstrációt tart az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A szakszervezet által bejelentett demonstráció után, péntek délután az OMSZ a belső levelezési rendszerén keresztül írt a dolgozóinak. Az aláírás nélküli levélben arról győzködik munkatársaikat, hogy a feszültség csak a Magyarországi Mentődolgozók Szövetség vezetőinek érdeke, és nem a mentődolgozóké. Jelzik, hogy nyilván nincs olyan, aki ne szeretne többet kapni, mint amennyi most jut, de azt javasolják: "legyünk reálisak. Ilyen mértékű, két éven belüli béremelés-sorozatra nemigen látunk példát máshol." Aki pedig a szakszervezetre hallgat, könnyen úgy járhat, hogy hangzatos jelszavakkal beszervezik valamibe, aminek az árát a végén a megtévesztett embereknek kell kifizetniük. Példaként a kockázati pótlék-pereket említik, amelyben a szakszervezet vesztett, ezért az eljárás során egyszer már az OMSZ-szel kifizettetett járandóságot, a jogerős ítélet után vissza kell fizetniük az érintetteknek.

Végül a levél azzal zárul: "Gondolkozz józanul. A mi hangunk a sziréna, nem pedig a szirén éneke."

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója egyébként korábban azt mondta: nem érti, mi a probléma, miért szervezi  a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) a demonstrációt.

D. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!