Előző
Következő
új cikk

Belföld

Az egyházé lehet az egri pincerendszer

nepszava.hu|2017. máj 15. 08:53
[A+ A-]

Az Egri főegyházmegye tulajdonába kerülhet az egri pincerendszer, egy áprilisi törvénymódosítási javaslat alapján – írja a heol.hu.

A török megszállás után Egerbe visszatérő Fenessy György püspöknek köszönhető az egykori érseki pincerendszer létrejötte. Az egyházi méltóság a polgári városban vásárolt építési telket palotájához, az építkezéshez szükséges tufát pedig a telek alatti domboldalból termelték ki, így mire végeztek a munkálatokkal, egy pincerendszer is kialakult. Ez sokáig az egyházmegye központi bortároló helyisége volt, több millió liter tárolására volt alkalmas, saját fúrt kúttal rendelkezett, és akár szekérrel is be lehetett hajtani.

A pincerendszert 1947-ben államosították, nem használták tovább, az elhanyagoltság miatt állapota romlásnak indult, ezért nagy részét az 1980-as években vasbeton szerkezettel megerősítették. Ezt követően néhány évig ismét használaton kívül volt, majd 2005 nyarán kezdték turisztikai célra használni, amely napjainkig is tart.

A pincerendszert 2007-ben beválogatták a legismertebb hét magyar építészeti csoda közé, komoly turisztikai attrakciónak számít, jövője azonban kérdéses, hiszen mindeddig nem született döntés jövőbeli tulajdonosáról, ezáltal hasznosításáról sem.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!