Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Orbán veréséről ötleteltek" - A KDNP kiosztotta a Jobbikot

nepszava.hu|2017. máj 15. 15:20
[A+ A-]

Korábbi felvétel. FOTÓ: Molnár Ádám

A jobbikos politikusokról, a 2018-as költségvetésről, a kormány politikájáról és az egységes monitoring- és informatikai rendszerről (EMIR) volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. A KDNP-s Hollik István a Jobbikot vádolta agresszióval, több képviselőjüket is fenyegetéssel vádolva. Az MSZP az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, az LMP pedig kijelentette, hogy mindenkit átvernek, aki a közszolgálatban, a gyárban, termelő üzemben, szolgáltatásban dolgozik.

Hollik István az Országgyűlésben úgy fogalmazott, hogy szerinte a Jobbik előző munkahete semmi másról nem szólt, mint a fenyegetésről, a gyűlölködésről és az erőszakról. "Hétfőn Szilágyi György országgyűlési képviselő hőzöngött, fenyegetett erőszakkal egy államtitkárt, kedden a párt hatvani elnöke, Rákócziné Lózs Csilla "ötletelt" a miniszterelnök megveréséről, csütörtökön Lukács László György országgyűlési képviselő magyarázta minősíthetetlen stílusban Szilágyi György fenyegetőzését. Pénteken Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármesterének munkatársaival folytatott beszélgetései kerültek nyilvánosságra.

A KDNP-s politikus szerint "hiába a cicás szelfik a cukiság paraván mögül mindig kilóg az agresszió". Hollik István szerint a Jobbik gazdája "mosdatlan, agresszív és fenyegető" stílusát követi. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem egy egyedi esetekről van szó, hónapról hónapra találni egy-egy ügyet. De mit várunk egy olyan párttól, amelynek identitása a Kurucinfóhoz kötődik. Az előző ciklus mélypontja, Zagyva György Gyula volt - emlékeztetett, megjegyezve: "radikális kutyából nem lesz mérsékelt szalonna".

Költségvetés

Tóth Bertalan MTI Fotók: Balogh Zoltán

Tóth Bertalan MTI Fotók: Balogh Zoltán

Tóth Bertalan (MSZP) szerint a Fidesz által benyújtott költségvetés az igazságtalanság és a korrupció költségvetése. Az ellenzéki politikus közölte, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, a vagyoni különbségeket csökkenteni kell. A szocialisták ezért mondják "tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok" - hangoztatta. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, érthetetlen, hogy az MSZP miért söpri a szőnyeg alá az eredményeket, majd azt firtatta, milyen igazságtétel várható azoktól, akik Rolex-órát és óriási terepjárót titkolnak el.

Schmuck Erzsébet (LMP) is bírálta jövő évi költségvetést, szerinte az a munkából élők átverését jelenti. Azzal mindenkit átvernek, aki a közszolgálatban, a gyárban, termelő üzemben, szolgáltatásban dolgozik - tette hozzá. Elmondta, az ő bérük alig változott az elmúlt években, de Paks II.-re, stadionokra, az államtitkárok hadára és értelmetlen gigaberuházásokra van pénz. Közölte, a személyi jövedelemadó sávos csökkentésére, adómentes minimálbérre és a havi egymillió forint felett keresők plusz adóztatására lenne szükség. Dömötör Csaba válaszában megerősítette, hogy a 2018-as büdzsé a munkából élők költségvetése lesz, a cél a teljes foglalkoztatottság. Azt is fontosnak tartják, hogy meg is érje dolgozni, így folytatódnak a béremelések - mutatott rá. A munkából élők támogatása becsületbeli ügy a kormány számára - hangoztatta.

Orbán látogatása Bözsi néninél

Vona Gábor (Jobbik) tragikusnak és megrázónak tartotta azt a közelmúltban nyilvánosságra hozott videót, amely Orbán Viktor miniszterelnök egy nyugdíjas asszonynál tett látogatásáról szól. Szerinte ha a kormányfő találkozik egy húsvér emberrel, előjön belőle "a Döbrögi-mentalitás", "a földesúri cinizmus", "a kegygyakorló". Az sugárzik a videóból, hogy a kormánypártiak nem tisztelik a szüleink, nagyszüleink generációját - fogalmazott. 

Vona Gábor

Vona Gábor

Ne a választások előtt szeressék a nyugdíjasokat, mert az hiteltelen. Ne Gyurcsányhoz és Bajnaihoz mérjék magukat, mert az szánalmas - szólított fel, majd azt mondta, "egy év múlva lehet pakolni". 

Dömötör Csaba rögzítette, idén is volt nyugdíjemelés és jövőre is lesz, a fiatalokat pedig otthonteremtési programmal, családi adókedvezménnyel és béremelési programokkal segíti. Az államtitkár azt mondta, azért nem értenek egyet a Jobbikkal, mert a párt "hátat fordított saját magának", az a probléma, hogy pár tanácsadó és a főszponzor kilúgoz egy nemzeti pártot. 
    
Kósa Lajos (Fidesz) elmondta, uniós vizsgálat szerint 18 milliárd forintot kell fizetni egy 2003-2008 közötti korrupciógyanús közbeszerzésért. Az uniós fejlesztési program informatikai adatait kezelő EMIR programot játszotta ki a szocialista kormány a Welt 2000 Kft.-nek - mondta. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ráerősítve erre azt mondta, bár a szocialisták kormányzása hét éve véget ért, a Magyarországot Brüsszelből sújtó büntetések szinte mindegyike 2010 előtti korrupciós ügyekhez köthető, majd azt firtatta, hogyan, milyen forrásból szeretnék a szocialisták visszafizetni ezt a 18 milliárd forintos kárt.

Amiről döntöttek a képviselők
A napirend elfogadása előtt 125 igen, 27 nem szavazattal határoztak a képviselők arról, hogy harminc órás időkeretben tárgyalják a jövő évi költségvetést. A büdzsé megalapozásáról szóló javaslatot 5 órás időkeretben tárgyalják, amit 125 igen és 28 nem szavazattal fogadtak el.  Az egyes adótörvényekről szóló javaslat szintén 5 órás időkeretben kerül napirendre, a képviselők 124 igen, 29 nem szavazattal fogadták el. A magyar vidék és társadalom felemelkedéséhez szükséges lépéseket taglaló javaslatról módosított időkeretben tárgyalnak, a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az LMP a rendelkezésre álló idő megduplázását kérte. A kezdeményezést 130 igen és 26 nem szavazattal elfogadták. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!