Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ideges a CÖF - Válaszok helyett vádaskodás

Népszava|2017. máj 16. 05:04
[A+ A-]

A CÖF korábbi gyűlése FOTÓ: Népszava

Abszurd támadást indított a kormányzattal kritikus sajtó és több civil szervezet, pártalapítvány ellen a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA), amelyek például bő félmilliárd forint támogatást kaptak tavaly az állami tulajdonban lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. 

A kormányközeli, állami forrással jól ellátott CÖKA úgynevezett közérdekű adatigénylést küldött a 444-nek, az Átlátszónak, a HVG-nek, az ATV-nek, az Indexnek, a Magyar Nemzetnek, a 24.hu-nak és lapunk szerkesztőségének is. A szervezet megkereste a Jobbik pártalapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt, az Eötvös Károly Intézetet, a Transparency International-t, a TASZ-t és a Helsinki Bizottságot is.

A Népszava kiadójától többek között azt kérte, hogy a XXI. század Média Kft. adja ki összes dolgozójának havi javadalmazását és költségtérítésének összegét. Kíváncsiak lennének arra is, hogy a dolgozók kapnak-e bármilyen tárgyi eszközt, továbbá szeretnének belelátni a kiadó vagyoni helyzetébe.

A CÖF honlapja alapján azért indították a hadjáratot, mert miután kiderült, hogy több százmilliós támogatást kaptak az állami MVM-től, az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megtudja, mire költötték ezt a pénzt. A CÖF vezetése - nagyvonalúan túllépve a több százmilliós állami támogatásukon - feltételekhez kötötte esetleges válaszait. Abszurd érvelésük úgy szól: ha nekik válaszolniuk kell a kérdésekre, akkor "a kölcsönösség alapján" az ATV-től kezdve a Népszaváig mindenki másnak is.

A CÖF lapunkhoz eljuttatott "közérdekű adatigénylése" kapcsán megkerestük Polyák Gábor médiajogászt, aki közölte: nonszensz a szervezet kérése. Mint mondta, a CÖF egy nem állami, nem önkormányzati, nem közpénzből gazdálkodó, hanem piaci alapon működő médiavállalkozástól kér olyan adatokat - például az újságírók fizetésének összegét -, amelyek egészen biztosan nem közérdekű adatok. Hozzátette: meglátása szerint legfeljebb azok az adatok lehetnek nyilvános adatok, hogy mikor és mennyi pénzért, közpénzért hirdetett az állam egy-egy médiatermékben, ám ebben az esetben is a hirdető lehet az adatkezelő. Egy másik szakjogász lapunknak úgy fogalmazott: teljességgel megalapozatlanok a kérdések, hiszen a CÖF által kért adatok nem közfeladat teljesítésével kapcsolatban álló tevékenységgel összefüggésben keletkeznek a Népszava kiadójánál. Az úgynevezett infotörvény az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szervet kötelezi arra, hogy kérésre közfeladat ellátásával összefüggő adatokat közölje.

Hasonlóan vélekedett a Népszava kiadója, amely azt válaszolta CÖF-CÖKA-nak: „A XXI. század Média Kft. a magyar polgári jog alapján bejegyzett és működő gazdasági társaság. A társaság az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján nem minősül közfeladatot ellátó szervnek és nem kezel közérdekű adatot. Így nem esik az adatigénylés teljesítésére kötelezettek körébe sem.”

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!