Előző
Következő
új cikk

Kultúra

"Láttam, hallottam..." - Hátborzongató és gyönyörű

Népszava|2017. máj 16. 05:49
[A+ A-]

Dermesztő, hideg, sőt rideg szél fúj átvitt értelemben, de az ember úgy érzi, hogy valóságosan is, a Mundruczó Kornél által rendezett Winterreise, azaz A Téli utazás előadásán a Trafóban. Schubert megrázó dalciklusát, amiből Hans Zender készített kiszenekari változatot, adja elő az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté roppant intenzív vezényletével és a kiváló színész, Szemenyei János főszereplésével. Nem tévedés az utolsó szó, ugyanis nem csupán kottaállvány mögött énekel, hanem szakadt göncökben bevándorló bőrébe bújik, aki úttalan utakon járva megy és megy előre a reménytelenségbe, vagy éppen a reménységbe. De lehet, hogy lepukkant menekültszálláson dekkol, magába mélyedve, roskadva, netán holtfáradtan kikészülve.

Fotó: Hrotkó Bálint/CAFe Budapest

Fotó: Hrotkó Bálint/Café Budapest

Mögé pedig Mundruczó magyarországi menekülttáborokban készült fölöttébb empatikus felvételeket vetít, láboskából kanalazó, ágyon elheveredő, megfáradt, netán éppen megélénkülő emberekről, rendületlenül játszadozó gyerkőcökről. Életképeket látunk a hazájukat messzire elhagyni kényszerülőkről, akiket most mind-mind Szemenyei elszánt vándora testesít meg.

Világhírű, nagy énekesek szokták előadni ezt a dalciklust. Előzetesen berzenkedtem is kissé, kételyeim voltak, hogyan birkózik meg vele egy mégoly remek hangú színész, aki ráadásul kívülről, németül énekel. Szép, fájdalmas, gigászi teljesítmény, amit karizmatikus erővel csinál. Korunk egyik leglidércesebb gondjáról szól mély beleérzéssel. Az egész produkció hátborzongató és gyönyörű.

Bóta Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!