Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Attila és Teréz

Népszava|2017. máj 17. 06:07
[A+ A-]

Egy kicsit azért remélem, hogy a perkátaiak végül úgy szavaznak, Attila szobrát szeretnék látni falujukban, a Sport és a Dózsa György utca sarkán. Mindig is érdekelt, hogyan festhetett a hun vezér, akinek nemcsak legendás koporsóját, hanem hiteles ábrázolását sem sikerült mindmáig fellelni. De persze ugyanilyen esély van rá, hogy Hunyadi Jánost, Szent Istvánt, Győry Teréziát vagy a Turult (így, nagy T-vel) választják, ha már egyszer Horthy Miklós szoborba öntésétől eltántorította vezetőiket a józan ész.

A szavazás önmagában is nagy eredmény, hiszen az ország negyedik Horthy szobra kis híján megvalósult anélkül, hogy a perkátaiakat egyáltalán megkérdezte volna fideszes polgármesterük, óhajtják-e őfőméltóságát a Sport és a Dózsa sarkára. Somogyi Balázs persze gondolhatta, hogy - Lázár János is így vélekedett Paksról - a szobor ügyében nincs szükség konzultációra, pláne szavazásra, elvégre a falu döntött, amikor őt választotta meg polgármesternek. De ennél érdekesebb, hogy mikor végül eldőlt, a faluban immár szoborállításra előirányzott keretet nem a Perkátát messzire elkerülő kormányzó emlékére áldozzák, hogyan állt vajon össze a szavazásra bocsátott névsor. Attila? Szent István? Hunyadi? Turul?

Tudják, hol lesz ez a szobor? Ahogy már mondtam, a Sport és a Dózsa György utca sarkán, ami nem más, mint a Győry-kastély parkjának csücske. A Győry grófok voltak Perkáta birtokosai a XVIII. század végétől, s az uradalom vezetőjeként és emberbaráti tevékenysége révén is kiemelkedett közülük a hosszú életet élt, nem sokkal a II. világháború előtt elhunyt Győry Terézia. Helyben könyvtárat, Budapesten egy komplett jezsuita hitéleti központot köszönhettek a koldulórendeket lepipáló pénzgyűjtő buzgalmának a kortársak.

"Évtizedek óta húzódik" a Győry Terézia-szobor ügye Perkátán, jelzi a település honlapja, amely nem mellesleg "a falu jótevője"-ként emlékezik meg az asszonyról. Ugyaninnen tudjuk azt is: a néhai grófnővel, már ha mellette voksol a többség, sokkal könnyebb dolga lesz a szobrásznak, mint versenytársaival. Maradt fenn ugyanis róla fénykép.

N. Kósa Judit