Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lex CEU - Nem tárgyal a főtárgyaló

Népszava|2017. máj 16. 19:00
[A+ A-]

Korábbi tüntetés a lex CEU ellen FOTÓ: Vajda József/Népszava

Szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz a kormány delegáltjai és a Közép-európai Egyetem vezetői, hogy a lex CEU-ról egyeztessenek – értesült lapunk. Azt, hogy kik jelennek meg a kabinet részéről, nincs pontos információ, ám úgy tudjuk, épp a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások vezénylésére kinevezett Altusz Kristóf nem vesz részt az egyeztetésen.

Altusz Kristóf, a Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár dolga elvileg az lenne, hogy tárgyaljon az USA hatóságaival, csakhogy az CEU mellett kiálló amerikai kormányzati illetékesek határozottan jelezték, ilyesmire nem kerül sor.

A magyar kormány az egyetemmel akarjon tárgyalni, ne velük – üzenték. Altusszal kapcsolatban a Mandinernek arról beszélt Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, hogy „egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna”. Az amerikai hatóságokkal valóban nem sikerült felvenni a kapcsolatot, de a Külügyminisztérium lapunknak azt válaszolta, hogy Altusz tárgyalást folytatott Malajzia és Thaiföld budapesti nagyköveteivel és az amerikai ügyvivővel.

A Magyar Narancs írt egyébként korábban Altuszról, aki a Fidesz-frakciótól érkezett a közigazgatásba: korábban az volt a feladata, hogy a fideszes képviselők számára közép- és hosszú távú straté­giákat dolgozzon ki, tárgyalásokat készítsen elő és koordinálja a parlamenti munkát.

Több mint egy hónappal a helyettes államtitkár megbízása után érdeklődtünk a külügynél, hogy a helyettes államtitkár tudott-e már másokkal is tárgyalni a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosításról, illetve milyen eredményre vezettek ezek az egyeztetések. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi alapján döntöttek a kinevezéséről, illetve elégedettek-e eddigi munkájával. Válaszokat eddig nem kaptunk.

J. D., Z. Á.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!