Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kormánytrükk a CEU-tárgyalás

Népszava|2017. máj 17. 19:30
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

Jó szándék fogja vezetni a kormányt a CEU-ügyben, ígérte Orbán Viktor, aki most inkompetens hivatalnokokra bízta, hogy egyeztessenek az egyetem vezetőivel.

Beigazolódtak a Közép-európai Egyetem vezetőinek félelmei, a kormány részéről csak látszattárgyalásokra futja az egyetem ellehetetlenítését célzó lex CEU-ról. Az egyeztetésekre létrehozott minisztériumközi munkacsoport szerdán ült tárgyalóasztalhoz a CEU vezetésével, mindhiába, ugyanis a kormányzati delegáció egyetlen tagja sincs felhatalmazva arra, hogy érdemi döntésekkel járó tárgyalásokat folytasson.

Az egyeztetés után az egyetem közleményben jelezte: a munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban sem, hogy miként lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek.

Megerősítést nyertek lapunk korábbi értesülései, melyek szerint épp a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalásokra kinevezett miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf nem ül le tárgyalni a CEU vezetőivel. A munkacsoport arról tájékoztatta az egyetemet, hogy Altusz kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival tárgyal. "Öt héttel azután, hogy Áder János köztársasági elnök felszólította a magyar kormányt, hogy kezdeményezzen jóhiszemű megbeszéléseket a CEU-val, a CEU ismét felszólítja a kormányt, hogy vessen véget ennek a tarthatatlan helyzetnek" – olvasható az egyetem közleményében.

Az intézmény mindemellett üdvözli az Európai Parlamentben elfogadott határozatot, amely a lex CEU visszavonását szorgalmazza. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt. "Itt az idő, hogy a magyar kormány hallgasson arra a világos üzenetre, amit az Európai Parlament, az Európai Bizottság, számos ország kormánya, egyetemek, szervezetek, kutatóintézetek és több ezer támogató fogalmazott meg Budapesten és szerte a világon" – mondta.

Az idő ugyanis sürget: az új törvény értelmében a CEU működési engedélye 2017. október 11-e után bármikor visszavonható, 2018. január 1-je után pedig, bár továbbra is oktathatnak és a már beiratkozott diákok befejezhetik tanulmányaikat, nem vehetnek fel új diákokat.

Országossá dagad a tüntetés
Egyeztetve a budapesti szervezőkkel, Juhász Péter országosra bővítené a vasárnapi "Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!" című tüntetést. Az Együtt elnöke lapunknak elmondta, Békéscsabán, Debrecenben, Gyöngyösön, Kaposváron, Nagykátán, Pécsen, Sopronban, Szegeden és Veszprémben már biztosan lesz megmozdulás a budapestivel egy időben.
Juhász szerint a tüntetésekre azért van szükség, mert – mint fogalmazott – a lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború, a reklámadó, és számos más intézkedés által hadjáratot folytat a magyar kormány a szabadság megmaradt intézményei ellen. Az ellenzéki politikus szeretné, ha még több vidéki helyszínen lenne demonstráció, ezért mindenkinek segítenek a szervezésben és a mozgósításban. A budapesti tüntetésre egyébként már több mint négyezren jelezték a részvételüket, további hatezren pedig érdeklődnek.

J.D., Z.Á.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!