Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Így védjük az Európai Unió határait

Népszava|2017. máj 18. 05:17
[A+ A-]

Röszke - Rendszeresen fogadtak el készpénzt

A Központi Nyomozó Főügyészség a Röszkei Határrendészeti Kirendeltség 32 rendőrét fogta el korrupció gyanújával, 10-en őrizetben is vannak. Az elmúlt években több száz rendőr, illetve NAV-os ellen indult eljárás vesztegetés miatt.

Harminckét határrendészt fogtak el hétfőn és kedden Röszkei Határrendészeti Kirendeltség állományából. Közülük többen elismerték a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség a rendőröket hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a Készenléti Rendőrség közreműködésével számos helyszínen tartott házkutatást, amelyek során nagy összegű készpénzt - forintot és valutát - foglalt le.

A röszkei határátkelőhelyen szolgáló rendőrök rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyként készpénzt, amelynek mértéke alkalmanként változó összegű volt. A gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük.

Az ügyben 10 személyt vettek őrizetbe, előzetes letartóztatásukat az ügyészség indítványozta. A katonai büntetőeljárásban meghatározott speciális, szolgálati és fegyelmi okból sem hagyhatók szabadlábon – közölte az ügyészség. A letartóztatásokról a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa szerdán dönt.

Januárban vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetést kapott tíz gyulai határrendész, akik hónapokon keresztül sarcolták az átkelőhelyre érkező külföldi kamionosokat. Néhány euróért, vagy apró ajándékokért gyorsabban átengedték őket, de szemet hunytak a kisebb szabálytalanságok felett is. Általában 5 eurót, vagy 10 román lejt kértek, de ha a sofőrnél nem volt pénz, üdítőitalt, vagy csokoládét is elfogadtak. Egy szolgálatban százezer forintot is megkerestek, fejenként.

2015-ben négy akcióban a záhonyi határátkelő teljes állományát lecseréltette a ügyészség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Először a csempészekkel üzletelő NAV-osokat, majd a határrendészeket buktatták le.

Magyarország uniós külső határain lévő határátkelőin többször voltak tömeges őrizetbe vételek az elmúlt években.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!