Előző
Következő
új cikk

Belföld

A legtöbb Bözsi néni elégedetlen

Népszava|2017. máj 18. 05:07
[A+ A-]

Egyetlen kormánypárti képviselő sem volt kíváncsi a nyugdíjasok véleményére. FOTÓ: MTI/KOVÁCS ATTILA

 A nyugdíjminimum megduplázását és 13. havi juttatást ígért a 2,7 milliós nyugdíjas társadalomnak az MSZP nevében Botka László.

Visszakapják az idősek a 13. havi nyugdíjat, ha kormányra kerülnek a szocialisták, akik ígérik, megduplázzák a 9 éve változatlan 28500 forintos nyugdíjminimum megalázóan alacsony összegét, és az évente esedékes nyugdíjemelés kiszámításánál visszatérnek a svájci indexálásra, vagyis az infláció mellett az előző év átlagos béremelkedését is figyelembe veszik. Egész csomagot kínált Botka László tegnap az első Országos Nyugdíjas Parlament küldötteinek a parlament felsőházi termében azokból a tervekből, amelyeket a szocialisták meg akarnak valósítani, ha jövő tavasszal hatalomra kerülnek. A felvetett kérdések rendszeresen elhangoztak az utóbbi hónapokban a 19 megyében és Budapesten szervezett elő-parlamentek felszólalóinak beszédében.

A társadalmi igazságtalanságok felszámolását nevezte az egyik legfontosabb feladatnak az MSZP miniszterelnök jelöltje, aki az ország minden tájáról összegyűlt 400 küldöttnek azt is bejelentette, hogy felülvizsgálnák a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat is, mert több mint egymillió idős él ez alatt a nagyon alacsony határ alatt. A szocialista politikus hozzátette, hogy 62 éves kor fölött új rendszerben, alacsonyabb összeggel, de lehetőséget adnának a rugalmas nyugdíjba vonulásra, ahogy arra is, hogy a 65 év felettiek szabadon tovább dolgozhassanak. Botka megígérte a 2010-ben megszüntetett Országos Idősügyi Tanács újjászervezését is, hogy a nyugdíjasok országos szervezetei nélkül ne dönthessenek a 60 fölötti korosztály sorsáról. Azt is szóba hozta, hogy véget kell vetni a megváltozott munkaképességű vagy megrokkant emberek folyamatos megalázásának, s konkrét ígéretet tett a fegyveres testületek egykori tagjainak nyugdíját terhelő adó azonnali eltörlésére – ha jövő áprilisban sikerül kiharcolni a kormányváltást. Az ígéretcsomagban szerepelt még az egészségügyi ellátás időseket segítő átszervezése és a nyugdíjasok gyógyszer-támogatásának növelése is.

Botka László elmondása szerint országjárásán azt tapasztalta, hogy – különösen vidéken – erősödik az elégedetlenség, és az emberek érezhetően félnek a hatalomtól. Meglepőnek nevezte ugyanakkor, hogy a félelem sokkal erősebb a fiatalokban, mint a nyugdíjasokban, akik több mindent megéltek már, tehát azt is tudják: egyszer minden hatalom megbukik.

A parlamentet Korózs Lajos szocialista képviselő ötlete nyomán a nemrég bejegyzett Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szervezte, amely a tegnapi találkozó után is folytatja a munkát a legnagyobb országos nyugdíjas szervezetekkel összefogva. A népjóléti bizottság alelnöki tisztét betöltő baloldali politikus bejelentette, hogy az MSZP frakció még a tavaszi ülésszak lezárása előtt parlamenti vitanapot kezdeményezett a nyugdíjasok helyzetéről.

A megyék és a főváros küldöttei a szocialista politikusok felvetéseit igazolták vissza, olyan keserű mondatokkal, mint hogy a magyar társadalmat ma a sunyi, lopakodó nyugdíjas ellenesség kezdi áthatni. Sokan kimondták, hogy megdolgoztak és rengeteg járulék befizetésével hozzájárultak a mostani nyugdíjukhoz. Önérzetesen úgy fogalmaztak: tudják, hogy a legnagyobb és legszervezettebb politikai erő lehet az idősek társadalma, s készek rá, hogy kezükbe vegyék a saját sorsukat. Szerintük a mostani kabinet meggyengítette az igazságosabb közteherviselés alapjait, de egy kormányváltás után helyreállhat ez a fundamentum, ha elérik, hogy „szabadságukkal és vagyonukkal fizessenek a tolvajok”. Majdnem minden hozzászóló kérte a jelenlévő politikusokat: tegyenek meg mindent, hogy kivándorolt gyermekeiknek és unokáiknak megérje hazajönni, még akkor is, ha utolsó fillérjeikből támogatniuk kell őket. Sokan megfogalmazták azt is: tudják, hogy a mai nyugdíjasok szerencsések, hiszen többségük nagyon szerényen, de fenn tudja tartani magát. Az utánuk következő minimálbéres nemzedék azonban állami segítség nélkül erre már nem lesz képes.

A parlament alsóházi termében közben folytatódott a jövő évi költségvetés vitája, ami annyira lefoglalta a kormánypárti képviselőket, hogy közülük senki nem tudta elfogadni Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető invitálását a nyugdíjasok tanácskozására.

Lenne pénz emelni
Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság MSZP-s alelnöke szerint a nyugdíjak rendezésére meg lehet találni a fedezetet.
- Mennyibe kerülnének a Botka László által bejelentett tervek?
- A 13. havi nyugdíj visszaadása 250-270 milliárd forint lenne évente, ami látszólag nagy összeg, de gondoljanak bele, hogy a vizes VB kiadásai már a 100 milliárdot közelítik és nincs országos felhördülés. Az egész csomag nem kerülne többe 300 milliárdnál.
- A 9 éve változatlan nyugdíjminimum megduplázásával együtt?
- Méltatlan a 28500 forintos minimum, mi 57 ezerre emelnénk az összeget, bár még ebből a pénzből sem lehet megélni. Most 71 ezer idős ember ellátása van 50 ezer forint alatt, vagyis a lépés közvetlen hatása nem kerül sokba. A szociális támogatásokban továbbgyűrűző hatást pedig külön kell vizsgálni. Épp a héten derült ki, hogy az egyedül élő nyugdíjasok létminimuma 79575 forint és Magyarországon ma 1 millió 40 ezer idős ember havi járandósága nem éri el ezt az összeget! Ezen kötelességünk változtatni.
- Ön az ötletgazdája és fő szervezője a nyugdíjas parlamenteknek. Folytatják a munkát?
- Az idősek sokkal aktívabbak, mint hittem. Most véget ért a rendezvénysorozat, de akik segítettek a szervezésben, az egyesület keretében már keresik a szakértőket és elkezdik egy új idősügyi stratégia összeállítását, utána pedig segítenek olyan szakmai kérdések kidolgozásában, mint hogy miként állítsuk vissza korszerűsített formában az előrehozott nyugdíjakat.

Gulyás Erika

Lájkoljon minket a Facebook-on is!