Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Izgalom! - Elemezze Szijjártó miniszter testbeszédét! (fotók)

nepszava.hu|2017. máj 18. 08:00
[A+ A-]

Nem könyörög az égiekhez! - A miniszter felszólal az ENSZ Innováció és digitális összekapcsolódás című tanácskozásán

Kattintson a képre a többiért! - Fotók: MTI/KKM

Mindenek előtt a büszkeség, ami a honfiúi/leányi kebleket dagasztja: a kicsi ország - amely teljes verbális fegyverzetével harcol Brüsszel ellen - ifjú külügyminisztere a nagy Amerikai Egyesült Államok metropolisában, New Yorkban tárgyal olyan világpolitikai tényezőkkel, mint például Jeffrey Feltman,  az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkár-helyettese, vagy éppen Julie Bishop ausztrál külügyminiszter. A KKM jóvoltából egy-egy felvétel erejéig bekukkanthatunk a "kulisszák mögé", és láthatóvá válik, ahogy Szijjártó Péter hol komolyan, hol lazán, haverkodva, hol feltűnő testi félfordulattal jelezve szimpátiáját, érdeklődését tárgyal, dolgozik minden magyar ember boldogulására. Köszönjük miniszter úr! 

És akkor induljon a játék, elemezzük a testbeszédet a néhány fotó segítségével. Segítünk is: 

Testbeszéd: 

A testbeszéd az ember érzelmi állapotának külső leképződése egy olyan gesztuson vagy mozdulaton keresztül, amely akár tudat alatt is rávilágít az adott személy aktuális érzelmeire. A manapság ismert testbeszéd-fogalom úttörői a némafilmek színészei voltak, hiszen hang hiányában a színészek teljesítménye attól függött, hogy a testükkel mennyire adekvátan voltak képesek kifejezni mondanivalójukat. Tudományos szempontból Charles Darwin 1872-es Az érzelmek kifejezése az embereknél és az állatnál című tanulmánya segítette elő a testbeszéd vizsgálatának elterjedését. 1950-ben Albert Mehrabian jutott arra a megállapításra, hogy az emberi kommunikáció mintegy 55 százaléka nem verbális úton zajlik.  A nem verbális kommunikáció területén belül Ray Birdwhistell hasonlóan becsülte meg ezt a számot, szerinte 65 százalék, tehát még inkább a közlés túlnyomó részét alkotja. Kereskedelmi megbeszélések és üzleti tárgyalások elemzése bizonyítja, hogy a tárgyalóasztalnál keltett benyomás 60-80 százalékát a testbeszéd határozza meg.

Öt nagyobb területet lehet elkülöníteni a testbeszéden belül, mint vizsgálható területek az emberi testen. Ezek a testtartás, a mimika, a gesztusok, a távolság és a hanglejtés, avagy tónus. A testtartás magába foglalja mind a pillanatnyi testtartást, mind pedig azokat a mozdulatokat, amelyek befolyásolják, mint például a súlypont áthelyezése, vagy éppen az előre-hátra billegés. A testtartás, mint a testbeszéd lehetséges jelzésének értelmezésének esetében megfigyelhető, hogy minél nagyobb izommunkát végzünk valamilyen testtartás fenntartásához, az arányosan bizonytalanabb, illetve feszültebb lesz. Az az ember, aki ilyen állapotban van, képtelen lazán járni, ülni, állni, egyszóval a teste nem képes a nyugalmat sugározni. A testi és lelki folyamatok mindig egyensúlyban vannak, így a test csatornaként funkcionál az érzelmek közvetítésében. Például a mereven ülő emberek feltehetőleg egyfajta lelki görcsben is vannak az adott pillanatban. (Wikipédia)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!