Előző
Következő
új cikk

Zöldzóna

Amerikai bölény született Nyíregyházán

nepszava.hu|2017. máj 18. 11:31
[A+ A-]

Forrás: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Amerikai bölény született a Nyíregyházi Állatparkban. A park egy hete világra jött lakóját már a látogatók is megcsodálhatják - tájékoztatta a Szabolcsihírt Révészné Petró Zsuzsa, a park sajtószóvivője.

Az amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák akár 1000 kg testsúlyúak is lehetnek. Társas állat, egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya egykor elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban teljes mértékben a bölénytől függtek. Számtalan módon hasznosították; húgyhólyagjából tarisznyát csináltak, vérét és epéjét testük festésére használták, a szárított bölényürülék tüzelőként szolgált, míg a csontokból a legkülönfélébb eszközöket készítették.

A faj az európaiak megjelenésével a telepesek könyörtelen mészárlását követően a kihalás szélére sodródott a 19. században. A kíméletlen irtás egyik oka a vadászat és a vasútépítő munkások élelmezése volt, de legfőképpen az engedetlennek tartott indiánok létalapját akarták megszüntetni. Az 1905-ben megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaságnak köszönhetően szerencsére néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető, s ezzel - úgy tűnik - biztosított a faj fennmaradása.

A Nyíregyházi Állatparkban ez idáig egy ivarérett hím és három nőstény élt együtt, s most 9 hónapnyi vemhesség után jött világra a csapat legifjabb tagja

Lájkoljon minket a Facebook-on is!