Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lázár: vendetta zajlik Magyarország ellen

nepszava.hu|2017. máj 18. 13:24, frissítve: 2017. máj 18. 15:31
[A+ A-]

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Baloldali politikai provokációnak nevezte Lázár János azt, ami az Európa Parlamentben történt. A Kormányinfón határozottan kijelentette: nem fogják megszüntetni a jogi és a műszaki határzárat Brüsszel kérésére sem. A kormány egyébként komoly vitákra számít több kérdésben, melyek az ország függetlenségét érintik. A konstruktív párbeszédben érdekeltek vagyunk, de lehetetlen dolgokat kérnek, amelyeket nem tudunk és nem akarunk megvalósítani, mert az ellentétes lenne a magyarok érdekeivel - mondta a miniszter.

Komoly, elhúzódó vitákra számít az Európai Unióval Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfontosabbnak azt tartja, hogy Magyarországnak sikerül-e megőriznie függetlenség. Baloldali politikai provokációnak nevezte azt, ami az Európa Parlamentben történt, majd sorolta, hogy milyen döntéseket tartanának nemzeti hatáskörben. Ilyen például az, hogy ki éljen Magyarországon, vagy az, hogy ki határozza meg az adók mértékét. Az európai internacionalista erők sok kérdésben csökkentenék a nemzetállamok hatáskörét Brüsszel javára - mondta.

Az EP határozati javaslatát szerinte jórészt Soros György munkatársai fogalmazták, akik úgy működnek Brüsszelben, mint állam az államban, köztük nagyon befolyásos emberek is vannak. Vendetta zajlik Magyarország ellen - mondta a miniszter, aki szerint egyébként badarságok is vannak a határozatban. Hogy azt miért szavazták meg néppárti képviselők is, arra így válaszolt: az Európai Néppártban is sokféle ember van.

A kormány nem fogja megszüntetni a műszaki és a jogi határzárat, ugyanis azok jól működnek - jelentette ki a miniszter.

A CEU ügyében folynak az egyeztetések, ez bizonyítja szerinte a kabinet kompromisszumkészségét, de hangsúlyozta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Hozzátette: ugyanakkor "a kormány nagyvonalú", és szívesen folytat konzultációt azokkal is, akik nem akarják betartani a törvényt. Egyébként elképzelhetőnek nevezte, hogy a kötelezettségszegési eljárás folyamán változtatnak majd a jogszabályon.

A kormány lényegében elfogadta a haderőfejlesztési tervet, elsőként a létszámot és a szállító kapacitást fogják növelni. Az ország közbiztonságának rendbetétele után a hadseregnek is olyan állapotban kell lennie, hogy meg tudja védeni az országot.

Tárgyaltak a családtámogatásról is. Lázár János sokadszor is elmondta: nem akarnak külföldieket, bevándorlókat beengedni, a magyar családok segítésével, a gyermekvállalás támogatásával kívánják megoldani a demográfiai problémát.  2030-ra jelentősen, akár 30 ezerrel is növekednie kell a Magyarországon évente született gyermekek számának a mostani 93 ezerről - jelentette ki.

A jövő héten foglalkoznak az agrárium fejlesztésével. Az eddigi támogatásokat ugyanis nem az ágazat fejlesztésére fordították, hanem egyszerűen jövedelemnek tekintették a pénzt - mondta el a miniszter.

Újságírói kérdésre beszélt a gödi Topházzal kapcsolatos botrányról is. A kormány számára a szülők véleménye a fontos, nem pedig a hatóságé, vagy a Soros-féle szervezeteké - jelentette ki.

Faggatták a minisztert az Index tulajdonos-váltásáról  is, ugyanis  Spéder Zoltán nem közölte Lázár Jánossal, hogy Simicska Lajosnak opciója van a vásárlásra, pedig köztudottan jó barátok. Lázár elmondta: valaki letiltotta arról, hogy Spéderrel hivatalosan beszéljen, mindössze magánemberként tudnak találkozni. Azt nem árulta el többszöri kérdésre sem, hogy ki volt a tiltó személy.

A miniszter szerint Gyurcsány Ferenc személyisége leépülőben van. Ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy a DK elnöke átadta az Orbán Viktor zsarolhatóságáról szóló állítólagos dokumentumokat a nemzetbiztonsági bizottság elnökének. Lázár az egész ügyet zavarosnak tartja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!