Előző
Következő
új cikk

Belföld

Dobrev Klára: Lázár tudatosan hazudott

Népszava|2017. máj 18. 14:38, frissítve: 2017. máj 18. 19:07
[A+ A-]

FOTÓ: Szalmás Péter

Hazudott Lázár János abban a levélben, amit az Európai Bizottságnak írt az Altus Zrt.-ről – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dobrev Klára a társaság vezérigazgatója. Kijelentését a Miniszterelnökséget vezető minisztert elmarasztaló jogerős bírósági ítéletre alapozta.

Az ügy előzménye, hogy az Altus Zrt. három éve nemzetközi, többfordulós pályázaton egy nemzetközi konzorcium vezető társaságaként megbízást nyert az uniós források felhasználásának célszerűségét érintő elemzésekre-kutatásokra – idézte fel vezérigazgató. Pénzügyi elszámolásokkal nem foglalkoztak, ilyen ellenőrzéseket nem végeztek – tette hozzá. (Mint ismeretes akkor Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő volt az Altus Zrt. tulajdonosa, azóta a felesége, Dobrev Klára vált tulajdonos-vezérigazgatóvá.)

Az Altus uniós megbízatása akkor vált széles körben ismertté, amikor 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy „üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártcélokra is használja ezeket a forrásokat”. Ezért a jelenlegi miniszterelnök arra kérte Lázár Jánost, hogy megbízásából írjon levelet az Európai Bizottságnak, amelyben – Dobrev Klára ismertetése szerint – az Altus Zrt.-t azzal vádolták meg, hogy kapcsolatban állt az olajmaffiával. A bíróság a mostani jogerős ítéletében ezzel kapcsolatban azt mondta ki, hogy Lázár János hazudott, bocsánatkérésre szólította fel, és eltiltotta az ilyen cselekedetektől - tette hozzá Dobrev Klára. Az ítélet indoklása szerint a bíróság súlyosító tényezőként vette figyelembe azt: a miniszter annak ellenére írta meg a levelét, hogy tudomása volt arról, nem igaz, amit ír. Az ítéletről szó esett Lázár János Kormányinfóján is, ahol elmondta, hogy eleget tesz a bírósági ítéletben foglaltaknak.

A sajtótájékoztatóján szó esett az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) kiépítésekor elkövetett szabálytalan közbeszerzések miatt kiszabott 18 milliárd forintos uniós bírságról is, amit a kormány ellenállás nélkül ki akart fizetni. Dobrev Klára, aki a vitatott időszakban a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt, úgy látja, Lázár Jánosnak minden dokumentum a rendelkezésére áll, hogy az EMIR-rendszer (Egységes Monitoring- és Informatikai Rendszer) ügyében megvédje Magyarország érdekeit, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter "alantas politikai szándékból" inkább "sutba dob" 18 milliárd forintot. Az Altus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a projektet – a Miniszterelnökség saját közlése szerint – korábban kilenc audit, köztük az Európai Bizottság is vizsgálta. A mostani uniós audit általa ismert része semmilyen olyan új tényt nem tartalmaz, amelyet a magyar kormány vagy az unió hivatalnokai korábban ne ismertek volna – tette hozzá. Egyúttal kiemelte, hogy tudomása szerint a jelentés egyetlen része sem tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek bármiféle szándékos károkozásra, csalásra, lopásra vagy korrupcióra utalnának. Az irat csak olyan megállapításokat tesz, amelyekről már korábban bebizonyították, hogy azok a magyar és az uniós jogrend által is elfogadhatóak – közölte. A vezérigazgató külön kitért arra, hogy a 18 milliárd forintos kifizetés közel kétharmada 2010 után keletkezett, tehát az Orbán-kormány köztisztviselői, politikusai ellenőrizték a szerződéses kereteket, állapították meg, hogy minden rendben van.

A pénz visszafizetése kapcsán Lázár János kijelentette, "pénzt 2004 és 2009 között nem kellett volna ellopni". (Dobrev Klára 2004-ben megvált a nemzeti fejlesztési hivataltól.) Lázár János büntetőfeljelentést tett a legfőbb ügyésznél ismeretlen tettes ellen az EMIR-rendszert kiépítő Welt 2000 kft. 2003-2009 közötti tevékenysége miatt, amelyről az illetékes ügyész néhány napon belül eldönti, elégséges-e a nyomozás megindításához vagy sem.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!