Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyereknapon mondott volna beszédet a Betyársereg vezetője

Népszava|2017. máj 19. 05:06
[A+ A-]

Forrás: Betyársereg Motoros Klán, Nyílt túra!/Facebook

Légvár, agyagozás, vattacukor, falmászás - első pillantásra teljesen szokványosnak tűnik a hirdetés, amelyen a május 27-28-i, hivatalos városi gyermeknapot hirdetik. A kiskunhalasi programot jobban átnézve azonban akad furcsaság. Nem sokkal azután, hogy véget ér motoros felvonulás, a karate-bemutató és a „Zumba Adrival”, megdöbbentő fellépőt ígérnek: „Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetőjének beszéde.”

Tyirityán ismert alakja a hazai szélsőséges mozgalmaknak, a magát nyíltan nemzetiszocialistának nevező férfi korábban azt nyilatkozta az Indexnek: „Van faji öntudatom, van nemzeti öntudatom, szociálisan érzékeny vagyok, egy bizonyos formában vallom a fajok közti hierarchiát, autokratikus rendszerben gondolkodom. Ha a liberálisok szemében ez nácinak számít, akkor én náci vagyok.” Beszélt arról is, hogy szerinte a cigányok kevesebbet érnek, mint az árja magyarok, Adolf Hitler népirtását pedig saját megfogalmazása szerint alternatív nézőpontból közelíti meg.

Tyirityán Zsolt Forrás: Betyársereg.hu

Tyirityán Zsolt Forrás: Betyársereg.hu

A "gyereknapi' eseménysorozaton egyébként a jövő szombaton az Ismerős Arcok ad koncertet, vasárnap pedig Dead Seattle nevű „rockbanda” fellépése zárja a szokványosnak aligha nevezhető gyereknapot. Kerestük a rendezvény egyik szervezőjeként feltüntetett Konok Kunok Motoros Klubot, amely évek óta szervez gyermeknapot a városban. El is értük az egyik elöljárót, aki előbb részletesen beszélt a rendezvényről, Tyirityánról, de végül nem járult hozzá ahhoz, hogy szavait idézzük.

Megkerestük az ügyben Kiskunhalas önkormányzatát is, amely a motoros klubbal közösen szervezi a gyermeknapot. A város egyik alpolgármestere, Farkas Dániel (FIDESZ-KDNP) azt állította, lapunktól értesült arról, hogy Tyirityán is beszédet vagy köszöntőt mondana. Gyors tájékozódása után viszont azt mondta, kiderült, hogy Tyirityán időközben lemondta a részvételt. Ráadásul – tette hozzá az alpolgármester – szombaton szólalt volna fel, miközben valójában kizárólag a vasárnapi program a hivatalos városi gyermeknap, azt szervezték közösen a motoros klubbal. A szombati események a gyereknaptól teljesen függetlenek, azokat csak a motoros klub szervezi – jelentette ki Farkas Dániel, aki ugyanakkor azt nem vitatta, a programajánlóból valóban úgy tűnik, mintha egyetlen kétnapos rendezvényről lenne szó. Kérdésünkre közölte, az önkormányzat a saját rendezvényszervező cégén keresztül támogatja az eseményt, de, hogy pontosan mivel, arról nem tudott konkrétumokat közölni.

Farkas végeredményben úgy vélekedett, hogy már nincs is miről beszélni, hiszen Tyirityán Zsolt nem a gyermeknapon szólalt volna fel, hanem a motoros klub rendezvényén, és végül erre sem kerül sor. Kérdésünkre, hogy utólag sem talál-e semmi kivetnivalót abban, hogy a nyíltan náci eszméket való Tyirityán mondott volna beszédet a városi gyereknapot is magába foglaló rendezvénysorozaton, csak annyit mondott: megnyugtatóbb, hogy végül nem lesz beszéd.

Boda András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!