Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Legyen ön is Zubin Mehta!

Népszava|2017. máj 19. 05:47
[A+ A-]

Belegondolt már, milyen lehet karmesternek lenni? A világ legjobb szimfonikus zenekarainak egyikét vezényelni? A bécsi Zene Háza új „találmányának” segítségével most bárki kipróbálhatja.

A Virtual Conductor – azaz: virtuális karmester – nevű szerkezet a legmodernebb technikai eszközökkel hozza testközelbe a vezénylés élményét. Az installáció elsőre leginkább egy fekete konténerhez hasonlít, ám bent vörös szőnyeg és nagy felbontású kivetítő fogadja a bátor vállalkozókat – azon pedig a Bécsi Filharmonikusok. A kiváló minőségű hangrendszer az alkalmi karmesterek legfinomabb rezdüléseire is reagál: mozdulatainktól függően halkul-erősít, illetve lassít vagy gyorsít a zenekar. Csupa jól ismert dallammal tehetjük próbára konduktori adottságainkat: a Radetzky-indulótól a Kék Duna keringőn át Mozart Egy kis éji zenéjéig válogathatunk a világ bármely városa számára kibérelhető installáció kottatárából. A produkció előtt – kérésre – Zubin Mehta tanácsokat is ad a vezényléshez.

A magyar közönség számára nem ismeretlenek az effajta ötletek: a Budapesti Fesztiválzenekart már 2015 őszén vezényelhettük az Erzsébet téren felállított interaktív city light plakáton a mobiltelefonunk segítségével. A szórakoztató programban a zenészek a többi közt ásítással, nevetéssel vagy fegyelmezetlenséggel reagáltak a rögtönzött karmesterek hibáira.

Cs. A.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!