Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fontosabb a Fidesznek az óriásplakát, mint a tévé

Népszava|2017. máj 19. 05:05
[A+ A-]

FOTÓ: Népszava

"Ha egy házban nincs is áram, az emberek attól még látják a falu végi óriásplakátot, és akkor is megkapja az Orbán Viktor arcképével ellátott nemzeti konzultációs levelet” - érzékeltette Sik Endre, a Tárki vezető kutatója a Republikon Intézet sajtó- és a médiahelyzetéről szóló konferenciáján, hogy a Fidesz tömegpropagandája ma már olyan helyekre is könnyedén eljut, ahová a hagyományos média üzenetei egyáltalán nem találnak utat.

A kutató szerint a Fidesz sokat emlegetett pártmédiumai már csak részei a 2014 óta kifejlesztett kormánypárti propagandagépezetnek. A pártmédiában megfogalmazott, végtelenségig leegyszerűsítő, mindig valakit vádoló és agyonsulykolt üzenetei a médián túli eszközök, az óriásplakátok, a kampányok és a „nemzeti konzultációs” levelek tömeges és intézményesült alkalmazásával válik totálissá. „A médián keresztüli manipulációnak megvan az a gyenge pontja, hogy vagy elolvassák vagy nem az adott cikket” - mondta a kutató, aki szerint ”az óriásplakátot ellenben akkor is látják, ha nem akarják.” Deák Dániel, a Nézőpont Intézet képviseletében a konferencián erre úgy reagált: ha túl egysíkú a manipuláció akkor onnan előbb-utóbb elpártolnak a nézők.

Sik Endre viszont lapunk kérdésére úgy vélte: nem hiszi, hogy az állandó ismételgetéssel idővel erejét veszítenék a tudatosan lebutított üzenetek. Szerinte a hallgatók-nézők keresik ugyan az újdonságot, ám valójában a megerősítést várják el. Sik úgy véli: „hosszú távon együtt kell tudnunk élni ezzel a fajta tömegkommunikációval”.

A hagyományos médiafajtákon belül is alaposan átrendeződőben vannak az erőviszonyok: a Nézőpont kutatása szerint a televíziók szerepe folyamatosan csökken. „Most már ott tartunk, hogy korábban a lakosság 80 százalék nézte, ez mára lecsökkent 50 százalékra, míg mára a lakosság fele az internetet tekinti elsődleges hírforrásnak" - ismertette Deák.

Lázárt letiltották Spéderről
"Tiltás alatt állok, csak magányügyben, de abban is csak korlátozottan beszélhetek Spéder Zoltánnal, az Index korábbi tulajdonosával" - válaszolta egy kérdésre tegnapi kormányinfóján Lázár János. A kancelláriaminiszter azt nem árulta el, hogy ki tiltotta el a kegyvesztett üzletembertől.


Elbaltázott volt a Momentum rajtaütése

„Politikai párt ne válaszoljon jogsértésre jogsértéssel, még akkor sem, ha erkölcsileg ezt igazolhatónak tartja” - írta a TASZ, miután személyesen ment be az Origo.hu szerkesztőségébe Fekete-Győr András a Momentum elnöke, hogy kérdőre vonja a kormányportál egyik, Momentumról lejárató cikket jegyzett szerzőjét. Az esetről a párt videofelvételt is készített, amit közzétett a Facebook-on. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy látja: az Origo székhelye magánterület, ahová momentumosoknak nem volt engedélye, hogy belépjenek és az újságíró - bár közszereplő - nem minden esetben filmezhető. A TASZ figyelmeztetett: ha a Momentum meg akarja ismertetni a választópolgárokkal a propagandának vélt sajtó működését, ahhoz jogszerű eszközöket válasszon.

Batka Zoltán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!