Előző
Következő
új cikk

Az I. világháború

Tizedik Isonzói-csata: A KuK magaslat az olaszoké

Népszava-összeállítás|2017. máj 19. 08:00
[A+ A-]

Helyszíni tudósítás a Népszava archívumából. Száz éve, hogy ezek az öldöklő harcok folytak a Karszt-fennsíkon

Hetedik napja tombol az isonzói csata. Hetedik napja, hogy a hetvenórás tüzérségi előkészítő harcok után megindultak az olasz tömegtámadások azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a monarchia frontját áttörjék és megnyissák az utat Trieszt felé.

Az olaszok kemény ellentállásra találtak a monarchia, védőcsapataiban és a tervbe vett áttörés sehol, egyetlen ponton sem sikerült. Az osztrák-magyar jelentés közölte már, hogy az olaszok szakadatlanul rohamoztak, ezerszámra áldozták föl embereiket, hasztalanul. Az olasz offenzívának a látható eredménye idáig az, hogy az olaszok Auzza s Canale között — Görztől északkeletre — át tudtak jutni az Isonzó innenső oldalára, továbbá — ezt Höfer legújabb jelentése adja tudtunkra és az olaszok jelentése is közli —, hogy elkeseredett küzdelmek után elfoglalhatták a Görztől északra eső, az Isonzónak ugyancsak az innenső oldalán húzódó Kuk-magaslatot.

Az olaszok többi támadását mind visszaverték megint. Különös kemény harcok voltak Görz vidékén, ahol az olaszok az éj leple alatt, tüzérségi beavatkozás nélkül, meglepetésszerűen rontottak előre, hogy elfoglalják az első vonalat, de a kísérletük nem járt sikerrel. Maga az újabb olasz jelentés sem tud a Kuk-magaslat elfoglalásán kívül újabb sikert jelenteni, holott a szerdai jelentés nem fukarkodott az elért eredmények közlésében.

Az olasz vezérkar ehelyett arról kénytelen beszámolni, hogy a monarchia csapatai több helyütt nagyon erős támadásokat intéztek az olasz állások ellen. Közli továbbá hogy az offenzíva első három napja alatt 4000 osztrák-magyar katonát fogtak el. Ezzel szemben Höfer jelentése szerint az olaszok idáig 3000 foglyot vesztettek.

Népszava 1917. május 19.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!