Előző
Következő
új cikk

Külföld

Macron, a derűlátó populista

Népszava|2017. máj 19. 05:32
[A+ A-]

Magasak az elvárások az új elnökkel, Emmanuel Macronnal szemben FOTÓ: REUTERS/GONZALO FUENTES

Ivan Krasztev úgy véli, hogy Emmanuel Macron végeredményben az amerikai elnöknek is köszönheti a győzelmét.

„Macron az álmodozás mellett tette le a garast, miközben mások siránkoztak” – ez a címe Ivan Krasztev bolgár geopolitikus professzor tanulmányának, amelyet a közelmúltban publikált a francia elnökről. A szakértő szerint az elnökválasztáson olyan államférfi győzött, aki úgymond „új populizmust” teremtett: Európa-pártit és derűlátót. Hozzáteszi azonban, hogy jobb óvatosnak lenni, a diadal ugyanis még törékeny. Macronnak egyelőre nincs parlamenti többsége, sem kellő felhatalmazása reformelképzelései megvalósítására.

A bolgár tudós a szélesebb összefüggésekre is kitér tanulmányában. Krasztev úgy véli, hogy Macron végeredményben Donald Trumpnak is köszönheti a győzelmét. Az új amerikai elnök hatása volt az, hogy a nacionalista Marine Le Pen alulmaradt a másfél héttel ezelőtti francia voksoláson, s azt is a Trump-effektusnak tulajdonítja, hogy Ausztriában és Hollandiában is fűbe harapott a szélsőjobboldal. Majd hozzáteszi: nem Le Pen az egyetlen, akire rájár a rúd, hanem ott van Vlagyimir Putyin is, aki az „antimondialista forradalom” bűvkörében élt és él tovább. Úgy tartja: a jelenlegi európai események egyszerű másolatai annak, ahogyan végbement a Szovjetunió széthullása. Ez serkentette arra Putyint, hogy kendőzetlenül Marine Le Pen mögé sorakozzon föl.

Krasztev még ennél is messzebb megy, s azt jósolja, hogy Közép-Európa néhány vezetője is megszenvedi majd a Macron-győzelmet. Az Élysée-palota múlt vasárnap beiktatott új lakója kendőzés nélkül szembeszegült Budapesttel és Varsóval.

Aligha véletlen, hogy szinte Krasztev esszéjével egy időben jelent meg a Le Monde-ban Sylvie Kauffmann cikke a Macron-elnökség szerteröppenő pillangó-hatásáról. Kauffmann – aki a lap első és mindezidáig utolsó női főszerkesztője volt, a kádári esztendőkben pedig budapesti tudósító – első mondatának lényege az „újjáhangolás”. A kiváló Közép-Európa-szakértő szerint szűklátókörű volna kizárólag francia földre korlátozni a bekövetkezett események hatását, mivel az Atlanti-óceántól az Urálig érezteti hatását, fölismerhetetlenné varázsolja a geopolitikát. Már azzal is, hogy Trump is – akárcsak Putyin – retteg az erős Európától. Itt tartunk, hála a gall választóknak.

Várkonyi Tibor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!