Előző
Következő
új cikk

Külföld

Válaszút előtt Irán

Népszava|2017. máj 19. 05:34
[A+ A-]

Egy Ebrahim Raisit ábrázoló plakátot csókol meg egy férfi Teheránban. Magas a keményvonalas jelölt támogatottsága FOTÓ: REUTERS/TIMA

A mai voksolás valódi tétje nem a perzsa állam elnökének személye, hanem az, hogy folytatódik-e a nyitás, vagy az Iráni Iszlám Köztársaság visszatér a keményvonalas, konfrontatív útra.

Hat jelölt kapta meg az Őrök Tanácsának jóváhagyását az indulásra a mai elnökválasztáson, de az előrejelzések szerint valós esélye csak a hivatalban lévő államfőnek, a reformista Hasszán Rohaninak, illetve a keményvonalas konzervatív ellentábor által támogatott Ebrahim Raiszinak van.

Rohani elnök nevéhez fűződik a nyitás politikája, a hatok és Irán közötti nukleáris egyezmény. Ez tavaly még a mögötte lévő erőket parlamenti többséghez juttata, de mivel a lakosság atomalkuhoz fűzött gazdasági reményei egyelőre nem váltak valóra, a történelmi jelentőségű megállapodás nem már nem biztos, hogy elég lesz Rohaninak a győzelemhez.

A voksolás kimenetele bizonytalan, mert igen nagy a bizonytalanok aránya: 30 százalék körül mozog, márpedig ők eldönthetik a szavazást. A részvételi szándékot 70 százalékon mérték, a 2013-as, Roháni győzelmével végződő elnökválasztáson 73 százalékos volt a részvételi arány.

Az idei választás szenzációja a jelöltek televíziós vitája volt. Az iráni elnökválasztások történetében harmadjára rendeztek televíziós vitát, de először történt meg, hogy a mindent felügyelő Őrök Tanácsa élő adásban engedélyezte azt. Három alkalommal vitáztak a jelöltek – április 28-án, május 5-én, és május 12-én –, a közvetítéseket nagy érdeklődés övezte. A felmérések azt mutatják, hogy bár az első összecsapás nagy nyertesének Rohani alelnöke, Esak Dzsahangiri számított – aki nem is annyira önmaga, inkább az elnök érdekeit szolgálta konzervatív ellenfeleivel szemben –, összességében azonban Raiszinak kedvezett a vita. A keményvonalas politikus támogatottsága egyszeriben 11-ről 25 százalékra emelkedett. A hivatalban lévő elnöknek nem lesz könnyű dolga, ha nem sikerül első fordulóból nyernie. Ha második fordulóra kerül sor, a keményvonalas ellenfelek össztámogatottsága magasabb, mint a reformista jelölteké.

Fontos tényező a perzsa állam legfőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah álláspontja is. Hamenei már tavaly ősszel bejelentette, hogy Rohanit támogatja. Bár nyilvánosan nem vonta vissza szavait, most mégsem az elnök, hanem Ebrahim Raiszi számít az ajatollah emberének, hiszen Raiszi közismerten az egyik bizalmasa.

Az ajatollah egyelőre csak méltatlannak nevezte a jelöltek vitájának hangnemét, de ha a két forduló között állást foglal, azzal eldöntheti Irán jövőjét.

Jelöltek támogatottsága:

ISPA , május 7-8:

Haszán Roháni (reformista) 42 százalék

Ebrahim Raiszi (konzervatív) 27 százalék

Mohamed Baker Kalibaf (konzervatív) 25 százalék

Musztafa Hasemitaba (reformista) 2 százalék

Esak Dzsahangiri (reformista) 3 százalék

Musztafa Mirszalim (konzervatív) 3 százalék

Gál Mária

Lájkoljon minket a Facebook-on is!