Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Sikkasztott, de törleszett

Népszava|2017. máj 19. 05:16
[A+ A-]

Az adóhivatal helyett magának utalta a pénzt az a könyvelő, aki összesen 92 millió forinttal károsított meg három Zala megyei kft.-t.

Az egyik zalai városban élő P. J. több gazdasági társaság könyvelését végezte, s hozzáfért e cégek bankszámláihoz. Ezt kihasználva a kft.-ktől saját számlájára is rendszeresen utalt pénzeket 2004. és 2014. között. A számlákon ezeket a műveleteket akként tüntette fel, mintha a pénzt a NAV-nak utalta volna át, személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulék, valamint szakképzési és szociális hozzájárulás, illetve társasági adó címén. Így összesen 92 millió forinttal károsított meg három Zala megyei kft.-t.

A büntetlen előéletű asszony büntetőpere csütörtökön kezdődött a Zalaegerszegi Járásbíróságon. A tárgyalás első napján elismerte a terhére rótt bűncselekményt, tetteiért a felelősséget vállalta, vallomást azonban nem tett, így egyelőre nem adott magyarázatot arra, hogy miért követte el a szokatlan sikkasztást, amiért több év börtön fenyegeti.

A történethez tartozik, hogy miután P. J. ellen 2015-ben elkezdődött a büntetőeljárás, az asszony vállalta, hogy megtéríti a cégeknek okozott kárt. Az egyik kft. teljes követelését, 33 millió forintot meg is térített, a másik cégnek okozott 42 milliós kárból pedig 16 milliót rendezett az elmúlt másfél évben. Így a tartozás valamivel több mint felét törlesztette. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor a bíróság ezt lényeges, enyhítő körülményként veheti majd figyelembe. A vádlott hallgatása miatt azt nem tudhatjuk, hogy P. J. milyen forrásból képes és képes-e a kár teljes megtérítésére.

A tárgyalást elnapolták, a per ősszel folytatódik.

Sikkasztással gyanúsítanak egy komlói közös képviselőt
Sikkasztás alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség Komlón, ahol egy közös képviselő 30 millió forintnál is többet nyúlhatott le az általa képviselt társasházak lakóitól – írja a bama.hu.
Az egészre úgy derült fény, hogy az egyik társasháznál felújítás mellett döntöttek, majd összeszedték a lakásonkénti 6-800 ezer forintokat, a vállalkozó el is végezte a munkát - ám nem fizették ki. A lakók feljelentést tettek a komlói rendőrkapitányságon a közös képviselő ellen, viszont a felújítás költségeit nekik kell kifizetniük a vállalkozónak. Többen részletfizetést szeretnének kérni, mert komoly gondot okoz a több százezer forintos összeg ismételt azonnali előteremtése.
Az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy az eredeti 30 millió forintnál lényegesen több pénz tűnt el, hisz az érintett közös képviselő mintegy ötven komlói társasházban látta el feladatát. Pontos számot nem tudni, de a városban terjedő hírek szerint összesen 100 millió forint körüli az összeg, aminek nyoma veszett.

Ungár Tamás írása a Népszavának

Lájkoljon minket a Facebook-on is!