Előző
Következő
új cikk

Belföld

A magyarok többsége hívőnek mondja magát

nepszava.hu|2017. máj 19. 09:42
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Tízből hat magyar istenhívő - derült ki egy nemzetközi kérdőíves kutatásból, melynek eredményeiről az Index készített összeállítást. Egész pontosan a magyarok 59 százalékáról derült ki, hogy teljes bizonyossággal hisz egy "felsőbb, irányító hatalomban". A nem hívők, illetve ateisták aránya 30 százalék.

A hit azonban nem feltétlenül jár együtt a templomba járással, a teljes népesség 9, de a magukat katolikusnak mondóknak is csak 12 százaléka megy templomba legalább heti rendszerességgel, további 8-10 százalék pedig legalább havonta egyszer. Azoknak az aránya, akik soha nem járnak templomba, 39 százalék.

Ugyanakkor minden harmadik magyar hord a nyakában keresztet vagy más vallási szimbólumot, nagyjából ugyanennyien szoktak böjtölni és áldozni. A felekezeti megoszlás a következőképp alakult: a válaszadók 56 százaléka katolikusnak, 13 százaléka reformátusnak, 3 százaléka evangélikusnak vallja magát. Az élet értelmén a magyar emberek negyede gyakran, nem egész harmada néhanapján gondolkodik, a többi nem foglalkozik ilyesmivel.  

Kiderült az is, a magyarok 14 százaléka hisz a mágiában, boszorkányságban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!