Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Új holdat fedeztek fel magyar kutatók

nepszava.hu|2017. máj 19. 11:08
[A+ A-]

A Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygójának holdjára bukkant a Hubble és két további űrtávcső adatainak felhasználásával Kiss Csaba MTA CSFK-ban működő kutatócsoportja. A felfedezés segíthet pontosítani a holdak keletkezésének jelenlegi modelljeit, így a kozmikus múlt megismerésében is szerepet kaphat - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közleményében.

Kiss Csaba és kutatótársai a Neptunusz pályáján túl elhelyezkedő Kuiper-öv objektumait vizsgálták a Kepler-űrtávcső mérései alapján, és így fedezték fel, hogy a harmadik legnagyobb ismert törpebolygó, az 2007 OR10 meglepően lassan forog tengelye körül. A kutatók azt gyanították, hogy a jelenség mögött egy eddig ismeretlen kísérőobjektum, vagyis egy hold gravitációs hatása állhat.

Immáron világossá vált, hogy a Kuiper-öv törpebolygói esetében a kísérőobjektum jelenléte szinte szükségszerű. “Az a tény, hogy – a Sedna kivételével – az összes törpebolygó körül holdakat találunk, arra utal, hogy amikor ezek az égitestek évmilliárdokkal ezelőtt kialakultak, az ütközések jóval gyakoribbak lehettek. Mindez pedig erős kényszerfeltételeket szab az égitest-keletkezési modellek számára” – mondta el Kiss Csaba.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!