Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Minden harmadik magyar elhízott

nepszava.hu|2017. máj 19. 13:09
[A+ A-]

Thinkstock illusztráció

Magyarország a negyedik helyen végzett az OECD elhízást vizsgáló listáján, a magyarok 30 százaléka súlyfelesleggel küzd. Az Európai Elhízás Nap alkalmából kiadott felmérés szerint Európában már a legrosszabb helyen végeztünk, csak az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon magasabb az elhízottak aránya. Az uniós átlag 19,5 százalék.

A legkevésbé elhízottak az olaszok, a koreaiak és a japánok. A jelentés szerint a tagországokban minden második felnőtt, és hatból egy gyerek tekinthető túlsúlyosnak. Az elhízás aránya várhatóan 2030-ra tovább nő. A túlsúlyos vagy elhízott fiatalok jövőjére, felnőttkorára is hasonló kép vetítődik, ezért fontos őket rávezetni a helyes táplálkozás és a mozgás fontosságára - hangoztatta Miháldy Kinga dietetikus az állami tévé műsorában. A rendszeres mozgás fontosságával kapcsolatban elmondta: a kondíció tartásához heti háromszor fél óra mozgás ajánlott, amit egyszeri, intenzív, egy-másfél órás fizikai aktivitással is ki lehet váltani.

A Birminghami Egyetem kutatása szerint ráadásul az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat.

(forrás. hvg.hu

Lájkoljon minket a Facebook-on is!