Előző
Következő
új cikk

Belföld

Erőből lezúzták a Ligetvédőket - A sátrakat is elvitték

nepszava.hu|2017. máj 19. 13:48, frissítve: 2017. máj 19. 14:33
[A+ A-]

Fotó: Vajda József/Népszava

Feloszlatta a rendőrség a Ligetvédők több hónapja tartó demonstrációját a fővárosban. A Városligetből péntekre a sátrakat is elvitték - erősítette meg a rendőrség pénteken az MTI-nek.

Tavaly márciusban indult a Városliget átépítését magában foglaló Liget Budapest beruházás, amely ellen csaknem a kezdete óta tiltakozik a Ligetvédő közösség. Tagjaik egy része a helyszínen táborozott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a honlapján arról számolt be: csütörtökön reggel érkezett bejelentés arról, hogy a Városligetben folyamatban lévő építési munkálatokat demonstrálók akadályozzák. Az adott területen a rendőrség törvényes intézkedéssel a rendet helyreállította.

Egy másik nézőpont: Rendőrökkel űzték ki a ligetvédőket a vizes vb építői

A rendőrség három emberrel szemben garázdaság miatt indított büntetőeljárást, két emberrel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményezett.  A BRFK pénteken az MTI-vel azt közölte: a területre 2016. december 13-án bejelentett demonstráció a gyülekezési törvénybe ütközött. Ezért azt a rendőrség 2017. május 18-án 10 óra 30 perckor feloszlatta. A rendezvény feloszlatását követően a rendőrség biztosította a sátrak elszállításának lehetőségét, azonban a demonstráció résztvevői ezzel nem éltek, ezért azokat a terület őrzéséért felelős biztonsági szolgálat őrizte. A sátrak tulajdonosai az éjszaka folyamán megjelentek a helyszínen és a sátrakat elszállították - tették hozzá.

Körözik a ligetvédőt bántalmazó kopaszt
Garázdaság és súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség az úszó vb helyszínét védő kopaszokkal szemben. A civil aktivisták fizikai bántalmazása miatt két nyomozást indított csütörtökön a zuglói rendőrkapitányság azonosító jelzést nem viselő őrző-védő emberekkel szemben. Az egyik biztonsági őr a délelőtt folyamán az egyik ligetvédőt vitte földre, aki a szinkronúszó versenyek építési területének kiterjesztését akadályozta meg - mobil kerítéseket döntött le. A biztonsági őr perceken át nem volt hajlandó elengedni földre szorított áldozatát, mintha ő kapott volna sokkot az általa alkalmazott agresszió miatt. Az egyik szemtanú szerint az ellenállásra képtelenné tett aktivistát a földön is ütötte. Őt garázdasággal gyanúsítják.
A délutáni volt a súlyosabb eset. Ekkor az építési területre behajtó kamionok útjába ülőkordont igyekeztek vonni a ligetvédők. Egyiküket célzottan fejen ütötte az egyik kopasz biztonsági. A rendőrség vele szemben körözést adott ki a fényképét is közzétették, de személyleírása is olvasható a rendőrség honlapján. A férfinak a megkésett késett rendőri intézkedés közben sikerült elhagynia a munkaterületet.
Zsidai András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!