Előző
Következő
új cikk

Külföld

Menedékkérő gyerekek védelmére dolgozott ki tervet Európa

MTI-információ|2017. máj 19. 14:22
[A+ A-]

Fotó: Carl Court/Getty Images

A menekült és menedékkérő gyermekek védelméről szóló cselekvési tervet fogadott el pénteken Nicosiában a 47 tagállamot számláló Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a 2017-2019 közötti időszakra.

A tanács közleménye szerint a cselekvési terv a kísérő nélküli gyermekekre vonatkozó konkrét teendőket javasol a tagállamoknak a menekültügyi folyamat minden szakaszában. A terv célja, hogy biztosítsa a gyerekek jogainak érvényesülését, az eljárás gyermekbarát lefolytatását, hatékony védelmet biztosítson a kiskorúak számára, és elősegítse a gyermekek integrációját. Az akcióterv értelmében új útmutatást kell készíteni a kiskorúak életkorának megállapításához és gyámság alá helyezéséhez, alternatívát kell találni a fogva tartásukra, és kézikönyvet kell készíteni a gyermekbarát tájékoztatáshoz, a menekültügyi szakembereket pedig fel kell készíteni a gyerekbarát eljárásokra.

Meg kell akadályozni, hogy gyerekek erőszak, bántalmazás, kizsákmányolás, emberkereskedők áldozataivá váljanak. Ez erkölcsi parancsolat - húzta alá Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára. A közlemény szerint az Európa Tanács az Európai Unió és más nemzetközi partnerek támogatására is számít az akcióterv megvalósításában.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!