Előző
Következő
új cikk

Külföld

„Matilda” botrányt kavart Moszkvában

Népszava|2017. máj 20. 05:31
[A+ A-]

A film a szentté avatott cár életéről rántja le a leplet. Forrás: Mathilda Film

Politikai botrányt robbantott ki a még el sem készült orosz film, amely II. Miklós orosz cár és Matilda Kseszinszkaja lengyel balett-táncosnő viszonyáról szól.

A cár még fiatalon ismerkedett meg a táncosnővel, de amint eljegyezte Alix hesseni hercegnőt, a kapcsolatnak véget vetett. A „becsületes és jó családapa” védelmében sorakoztak fel az egyházi tekintélyek, felháborodásuk mintha nem ismerne határt. Ilarion Volokalamszkij metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi vezetője a Roszszija-24 tv-csatornán az „ízléstelenség felmagasztalásának” minősítette a történetet.

Ez már csak azért is érdekes, mert a film rendezője, Alekszej Ucsityel az első félkész változatot azért mutatta meg a metropolitának, mert rég óta kapcsolatot tart vele, s olyannyira tiszteli őt, hogy eredetileg a film közreműködésében, zenei aláfestésében is számított a segítségére. Mint nyilatkozta, továbbra is becsüli. Ami, természetesen, nem jelenti azt, hogy szerinte helye lehetne bármiféle cenzúrának vagy a metropolita által fenyegetésként említett tömeglázadásnak, zavargásnak, összetűzésnek.

Mi a baja a metropolitának a filmmel? Úgy tűnik, hogy az égvilágon minden, de elsősorban az, hogy II. Miklós cárt és családját 2000. augusztus 14-én az Orosz ortodox egyház szentté avatta, a filmben viszont nem épp szentként jelenik meg. Már a film eleje is felbőszítette az egyházi vezetőt, amint a balerina végig lejt a színpadon, eközben elszakad a melltartója, s előbuknak meztelen keblei. S mindezt végignézi a trónörökös. Micsoda szégyen!

A rendező az ízlések különbözőségének hangsúlyozásával igyekezett enyhíteni a feszültségen, ez azonban nem segített elhárítani a támadásokat. A pravoszláv egyház a nemzeti önbecsülésre és történelemre hivatkozva elutasítja azt a leegyszerűsítő véleményt, hogy akinek nem teszik a téma, az ne nézze meg. Az utolsó orosz uralkodó nyilvános megszégyenítésének tekinti a „Matilda” filmre vitelét.

Nemcsak az egyház indított támadást. Az Állami Duma képviselője, Natalja Poklonszkaja, aki állítólag többtízezer panaszt kapott, már tavaly a főügyészhez fordult, hogy ellenőrizze a nemzetbiztonságot fenyegető filmet. Már szinte viccszámba ment, hogy valaki Matilda kebleitől egyenesen az ország biztonságát félti.

25 millió dollárt öltek a filmbe, Matildát a lengyel Michalina Olszanska, II. Miklóst pedig a német Lars Eidinger játsza. A rendező ahelyett, hogy filmje befejezésén dolgozhatna, a támadásokat igyekszik elhárítani. de nem adja fel. Május elején bemutatták a film plakátját, s azt is közölték, hogy a felvételeket többek között a legendás moszkvai Nagy Színházban, az orosz cárok nyári rezidenciáján, a csodálatos Carszkoje Szeloban és Szentpétervár legnagyszerűbb épületegyütteseiben vették fel. Az orosz történelem sorsdöntő eseményeinek rögzítésekor többezer statisztát foglalkoztattak.

A kulturális élet nagyjai a film védelmében emelték fel szavukat. A Kreml, amely kiváló kapcsolatokat ápol a pravoszláv egyházzal, azt ajánlotta azoknak, akik kommentálják a filmet, hogy mielőtt ítélkeznek, előtte nézzék meg... Talán megnézhetik, ha a vallási szervezeteknek az a felhívása nem talál követőkre, hogy a mozik bojkottálják az októberi bemutatót. Mások a mozik felgyújtásával riogatnak.

Barabás Péter

Lájkoljon minket a Facebook-on is!