Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Hazudik" a KDNP ifjúsági szervezete

nepszava.hu/MTI|2017. máj 19. 16:02
[A+ A-]

Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke Forrás: Facebook

Az LMP ifjúsági szervezete szerint a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés szükségességét vonja kétségbe az, aki le akarja beszélni a kormányt az Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról. A Lehet Más a Jövő Nacsa Lőrinc, a KDNP ifjúsági szervezetének (IKSZ) elnökének szavaira reagált, aki arra kérte a kormányt, hogy ne terjessze be aláírásra a dokumentumot. A Lehet Más a Jövő szerint Nacsa érvelése tele van valótlanságokkal.

Apostol Klaudia és Páli Zoltán, a Lehet Más a Jövő társelnökei pénteken közleményben reagáltak az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökének szavaira. Nacsa Lőrinc azt mondta: rendkívül kockázatos lenne az isztambuli egyezmény Magyarország általi ratifikálása, ezért a szervezet arra kéri a kormányt, ne terjessze be aláírásra a dokumentumot.

Az IKSZ zavaros ideológiai magyarázatai valójában megakadályoznák a kormányt abban, hogy átfogó intézkedéseket tegyen a nők elleni erőszak felszámolására - reagált a Lehet Más a Jövő az IKSZ közleményére. A szervezet ezután arra kérte a kormányt, még a tavaszi ülésszakban ratifikálja az egyezményt.

Az LMP szervezete szerint az IKSZ érvelése tele van valótlanságokkal. Ide sorolták például azt az állítást, hogy az Isztambuli Egyezmény csak "látszólag" lép fel a nők elleni és családon belüli erőszakkal szemben, a valódi célja "a hagyományos családmodell lebontása az európai országokban." Szerintük nem olvasták a dokumentumot, mert abban az áll, hogy annak célja "a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzése, üldözése és megszüntetése", "a nők és férfiak közötti tényleges egyenlőség elősegítése, a nők helyzetének megerősítése révén". A szervezet emlékeztetett, hogy a magyar kormány három éve aláírta, de a mai napig nem hirdette ki a dokumentumot.

Korábban az Alapjogokért Központ kérte arra az Országgyűlést, hogy ne ratifikálják az egyezményt, mert az lebontaná a hagyományos családmodellt, és egyébként sincs semmi szükség a "társadalmi nem" fogalmának bevezetésére.

Mint ismert, az isztambuli egyezmény az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezmény a nők elleni erőszakkal és családon belüli erőszakkal szemben. Az egyezmény célja az erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és „az elkövetők büntetlenségének megszüntetése". Ez az első nemzetközi egyezmény, amely tartalmazza a nemek definícióját, figyelembe véve a biológiai nemen kívül a társadalmi nem kategóriáját. Magyarország 2014 márciusában írta alá a szerződést, ám mivel azt máig nem ratifikálták, hazánkban nem kötelező érvényű. Az egyezményhez 43 állam csatlakozott, eddig 23-an már jóváhagyták. 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!