Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újabb elnök vesztét okozhatja az Autómosó

Népszava|2017. máj 20. 05:33
[A+ A-]

Michel Temer eddig sem tartozott a legnépszerűbb elnökök közé. FOTÓ: Getty Images

A tavalyi év „mottója” Brazíliában a „Fora Dilma! volt", vagyis Dilma takarodj. Az idei év mottója vélhetően már a „Fora Temer!" lesz. Sőt, arra is nagy az esély, hogy Dilma Rousseff korábbi munkáspárti elnökhöz hasonlóan az őt váltó államfő, Michel Temer ellen is felelőssége vonási eljárást (impeachment) indítanak egy vesztegetési ügy miatt.

Csütörtökön több városban is folytatódtak a héten kezdődött tüntetések, s a „Fora Temer!" transzparenseket lobogtató emberek a 76 éves politikus távozását követelték. „Nem fogok lemondani” – mondta este egy televíziós közvetítés során a centrista elnök, aki a sokéves baloldali kormányzás után jobbra tolta Brazíliát. „Nem vásároltam meg senki hallgatását” – tette hozzá. Azok a hangfelvételek azonban, amelyek állítólag az O Globo brazil napilap tulajdonában vannak, nem ezt támasztják alá.

Az igen rossz minőségű felvételen azt hallani, amint Temer Joesley Batistával, a JBS húsipari vállalat vezetőjével beszél. Bár alig érteni, amit mondanak, egy rész világosan kivehető: amikor a korábbi házelnök, a korrupció miatt börtönben ülő Eduardo Cunha megvesztegetéséről beszélnek. Batista arra utal, hogy már fizetett Cunhának a hallgatásért cserébe, mire az elnök azt válaszolja: „Csak így tovább, rendben?” – idézi a BBC.

A felvételt egyébként maga Joesley Batista rögzítette titokban. Az nem derül ki, hogy miről is kellene hallgatnia Cunhának, de szinte kétségtelen, hogy a Lava Jato (Autómosó) névre keresztelt nyomozásról van szó. A 2014-ben indított vizsgálat fényt derített az ország legnagyobb korrupciós botrányára, amelyben az állami olajvállalat, és számos politikus érintve volt. A nyomozás még mindig tart. Bár eddig csak rebesgették, hogy Temer is nyakig benne volt az illegális tranzakciókban, a felvétellel közvetlenül érintetté vált, s a Legfelsőbb Bíróság már jóvá is hagyta a vizsgálatot az ügyben. Temer egyébként nem tagadta, hogy tavaly márciusban lezajlott az ominózus beszélgetés, sőt, elismerte, hogy a felvétel eredeti. Ennek ellenére állítja: nem hagyta jóvá semmilyen pénz kifizetését.

A nép nem bízik az elnökben
Michel Temer eddig sem tartozott a legnépszerűbb elnökök közé. A brazil társadalom rendkívül megosztott, és bár sokan követelték az előző államfő, Dilma Rousseff távozását, Temert csak nagyon kevesen tartották alkalmasnak a vezetésre. Népszerűségi indexe már az elnöki mandátum kezdetén rendkívül alacsony volt, s ez mit sem változott: az Ibope márciusi felmérése szerint csupán a brazilok 17 százaléka bízik benne. Ezen nem segített, hogy az utóbbi hónapokban komoly megszorító intézkedéseket vezetett be, miközben kabinetje harmada ellen korrupció miatt vizsgálat folyik.

K.I.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!