Előző
Következő
új cikk

Belföld

"Orbán Viktor komoly problémát jelent"

Népszava|2017. máj 20. 05:00
[A+ A-]

A magyar kormányfő az EP-ben. FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

Az Európai Néppártnak elege van Orbán Viktor politikájából – jelentette ki lapunknak Róza Thun lengyel európai parlamenti képviselő, a Budapestet elmarasztaló döntés után két nappal.

FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

- A parlamenti szavazás azt mutatta, hogy a fideszes képviselőknek is otthont adó Európai Néppárt frakciója megosztott. A képviselők eltérően vélekednek arról, hogyan lehet befolyást gyakorolni Orbán Viktor politikájára. Egyetért a megállapítással?

- Nem, mert az a véleményem, hogy nem vagyunk megosztottak. Igaz, különbözőképpen vélekedünk arról, hogyan kezeljük a helyzetet. De mindenki egyetért abban, hogy Orbán Viktor komoly problémát jelent. Állásfoglalásunkban felkértük az EP állampolgári jogi bizottságát, hogy értékelje a helyzetet és Orbán politikáját. Felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy folytasson vizsgálatot, és döntsön a következő lépésekről. Vannak, akik úgy vélik, hogy nincs értelme tovább várni, mert hét éve tart a huza-vona, és végre el kell indítani a 7. cikk szerinti eljárást! Mi, európaiak valamennyien azon a véleményen vagyunk, hogy a magyar kormánnyal óriási gondok vannak.

- Ön is jóváhagyta a balliberálisok határozattervezetét. Ha a tartózkodókat is beleszámítjuk, a néppárti frakciónak több mint a fele nem szavazott ellene.

- Inkább úgy fogalmaznék, hogy a néppárti szavazóknak több mint a fele fejezte ki nyíltan az elégedetlenségét Orbán politikájával. De ne gondolja, hogy a többieknek tetszik, amit csinál! Ők egyszerűen csak nem akarták, hogy az indítvány említést tegyen a 7. cikk szerinti eljárásról, ezért nem nyomták meg az igen gombot.

- Végülis ez azt jelenti, hogy a Néppárt egységesen elítéli a Fidesz politikáját?

- Igen, ez a véleményem. Sok vitát folytattunk erről a pártcsaládon belül. Mindenki egyetért abban, hogy Orbán problémát jelent. Még Joseph Daul, az EPP elnöke is. Csak megközelítésbeli különbségek vannak közöttünk. Néhányan azt javasolják, hogy még adjunk időt Orbánnak, hadd magyarázza el a politikáját, hadd javítsa ki a hibáit, hadd hátráljon ki bizonyos döntései mögül. Erre kéri egyébként az Európai Bizottság is. Tehát eltérően ítéljük meg, hogy mi a teendő. De összhang van abban, hogy nem folytathatja az eddigi politikáját.

- Mit szól ahhoz, hogy a Fidesz és a magyar kormány egyes tagjai Soros-jelentésnek nevezik az elfogadott parlamenti állásfoglalást?

- Ismerem ezt a szöveget, Jaroslaw Kaczynski (a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke - a szerk.) és Vlagyimir Putyin orosz elnök is hasonlókat szoktak mondani. Úgy beszélnek Soros Györgyről, mint egy mindenható milliárdosról, aki az egész világot képes manipulálni. Valóságos emberfölötti erővel ruházzák fel. Ahelyett, hogy a magyar vezetés elgondolkodna a parlamenti határozat tartalmán, keres valakit, akire ráfoghat mindent. Kaczynskiék számára is Soros a mumus Lengyelországban. A közmédia azt sulykolja, hogy az európai parlamenti képviselők jelentős csoportja Soros-ügynökként tevékenykedik. Szerintük én is közéjük tartozom. Csodálkozik, ugye? Kaczynski, Orbán és Putyin médiája ugyanazt a nyelvet beszéli. Ellenségképre van szükségük, és az ellenséget meg is személyesítik.

- Mit gondol, miért éppen Soros Györgyben találták meg az ellenséget?

- Soros magyar, ugye? Nos, Magyarországon nyilván ismert ember. Könnyen támadható, mert nagyon gazdag, egyesek számára pedig azért is, mert zsidó.

- Gondolja, hogy a zsidó származásának köze van a támadásokhoz?

- Bizonyos körökben könnyebb negatív érzelmeket kelteni a zsidó emberekről, mint másokról. Lengyelországban a szélsőjobboldali újságok egyenesen “zsidó származású spekulánsnak” nevezik Sorost. De nemcsak a zsidó származása miatt támadják, hanem azért is, mert az általa alapított Közép-európai Egyetem európai, demokratikus és liberális szellemben oktatja a diákokat. Soros olyan intézményeket és projekteket támogat, amelyek szellemisége élesen szemben áll az Orbán- és Putyin-féle tekintélyelvű pártokkal és államokkal. A független média, a hatalmi ágak megosztása - mind-mind olyan elemei a demokratikus államberendezkedésnek, amelyet ezek a vezetők meg akarnak semmisíteni. Ellenségre van szükségük. Kézzelfogható, megszemélyesíthető ellenségre. Ahol mi problémákat és demokráciát fenyegető jelenségeket látunk, ott ők nemzetközi összeesküvést és ördögi hatalommal bíró embereket, akik manipulálják az egész világot.

- A Fidesz azt is állítja, hogy az állásfoglalás hazugságokat és valótlanságokat tartalmaz. Ehhez mit szól?

- A Fidesz ebben is hasonlít a Jog és Igazságosság pártjához (a lengyel kormánypárt - a szerk.), bár különböző politikai családokhoz tartoznak. Tehát ismerem ezt a nótát is. Azt próbálják bemagyarázni nekünk, európai politikusoknak, hogy halvány fogalmunk sincs arról, mi történik Magyarországon. Mintha az ország el lenne vágva a világ többi részétől! Ez a magyarázat megállhatta a helyét néhány évszázaddal ezelőtt, de manapság egyszerűen nevetséges. Nagyon jól tudom, hogy mi zajlik Magyarországon. Számtalan lehetőség van a tájékozódásra, és sokat utazunk. Mulatságosnak tartom azt az állítást is, hogy azért nincsenek megbízható információink, mert nehéz megtanulni a nyelvet, nem tudunk magyarul kommunikálni.

- Visszatérő elem a Fidesz érvelésében, hogy Európa azért “bünteti” Magyarországot, mert nem hajlandó befogadni menekülteket, és ellenáll a brüsszeli nyomásnak. Ön szerint van ebben igazság?

- A magyar vezetők azt szeretnék, ha a világ úgy tekintene Magyarországra, mint egy erős országra. De mennyire erős az az ország, amely fél befogadni pár száz menekültet? A menekült-ellenesség rendkívüli károkat okoz Magyarországnak, Orbán Viktor személyében pedig egy olyan politikus és ember áll előttünk, aki nem akar segíteni másokon. Az ellenséges propaganda nem szolgálja a magyar érdekeket. A Fidesz migrációs politikája azokat az országokat és embereket bünteti, akiknek szükségük van a mi szolidaritásunkra. Ahogyan annak idején a magyaroknak is szükségük volt rá.

- Ön szerint ez a parlamenti határozat változtatni fog valamit a magyarországi helyzeten?

- Őszintén bevallom, hogy igen szavazatommal azoknak a magyarországi polgároknak akartam világos üzenetet küldeni, akik ellenzik Orbán politikáját, függetlenül attól, hogy milyen párthoz vagy szervezethez tartoznak. Követtem a budapesti tömegtüntetéseket. Sok levelet kaptam, a magyarok segítséget kértek a Facebookon, a Twitteren. Úgy gondoltam, hogy határozottan válaszolnunk kell nekik, mégpedig úgy, hogy leszögezzük: elutasítjuk a Fidesz politikáját. Valamennyien európaiak vagyunk. Lengyel polgárként pontosan tudom, hogy mi folyik Magyarországon. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a problémákat csak Magyarországon, a magyar választók oldhatják meg. Az Európai Unió mindig is támogatta és támogatni fogja a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamot. Az uniós politikusok tárgyalnak velünk, az Európai Néppárt tagjaival, mert a Fidesz a mi pártcsaládunkhoz tartozik. És tárgyalnak Orbán Viktorral is, mert úgy ítélik meg, van esély arra, hogy visszatereljék a demokratikus elvekhez és gyakorlathoz.

Névjegy
Róza Thun 2009 óta az Európai Parlament tagja a lengyel ellenzéki Polgári Platform képviseletében. Az EP belső piaci bizottságának a tagja. 2005-2009 között az Európai Bizottság varsói képviseletét vezette. A kommunizmus bukása előtt a Szolidaritás diákszervezetében vállalt szerepet.

Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!