Előző
Következő
új cikk

Belföld

Mégis ki ül fordítva a lovon?

Népszava|2017. máj 20. 05:03
[A+ A-]

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egy elhibázott politika lenyomatának nevezte az Európai Parlament (EP) Magyarországgal szembeni szerdai határozatát Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban. 

A kormányfő azt mondta, a Magyarországot érő támadások mögött a migráció áll – "az összes többi lényegtelen" –, létezik ugyanis egy olyan, párthatárokat is átlépő európai érdekközösség, amelynek célja évi több százezer idegen behozatala a kontinensre. Ennek a gondolatnak az "atyamestere", részben finanszírozója, szervezője Soros György – tette hozzá.

Az EP úgy döntött, egy "Soros-jelentést" készít Magyarországról, ilyenre már volt példa, a Tavares-jelentés, amely "szégyenteljes kudarcot vallott" – mondta Orbán, aki szerint "lehangoló az ottani attitűd", ahogyan a problémákat kezelik.

Megkérdezték Manfred Weber európai néppárti frakcióvezető szavairól, miszerint a labda a magyar miniszterelnök térfelén pattog, ha megfelelően reagál, csapatjátékos, ha nem, annak következményei lesznek. A kormányfő ezt úgy kommentálta: Kínában ilyet sosem mondanak, ez jól mutatja, hogy eltorzult az európai politika. Lehangolónak nevezte, hogy szerinte a nemzetállamok nem kapják meg a tiszteletet az európai intézményekben, szerinte: "fordítva ülnek a lovon", mert "ők függenek tőlünk, és nem mi tőlünk".

A brüsszeli támadások nem térítik el a kormányt a céljaitól, Magyarország ezután is a saját útját fogja járni – jelentette ki Orbán, egyúttal közölve: az energiaárak és az adók megállapításának jogát sem adja át a kabinet Brüsszelnek (erre nem is kérte senki - a szerk.). Végül azt mondta: Magyarország – például a CEU ügyében – részt vesz a vitarendezési eljárásban, és "elmegyünk a falig", ha kell, a bírósági eljárás végéig. Arra a felvetésre, hogy mi következik, ha az uniós bíróság szerint törvényt kell módosítania Magyarországnak, a kormányfő úgy reagált: ebben az esetben azt végre kell hajtani, de hogy "a végrehajtás pontosan mit takar (...), az majd egy következő küzdelem lesz".

Valójában tény, hogy Orbán Viktort nem először figyelmeztette az EP, más uniós intézményekkel pedig kifejezetten csak jogi viták vannak, melyek közül pusztán egy a menekültkérdésben kialakult. A mostani EP-határozatnak azonban nagy súlya van. "A 2013 júliusi Tavares-jelentésnél az orbáni kommunikáció még el tudta adni, hogy Brüsszelben uniós terepre kitolt magyar csata zajlik, és a magyar ballibek a nemzet torkának estek" – magyarázta mindezt egy sajtóbeszélgetésen Ujhelyi István pénteken. Az MSZP alelnöke, EP-képviselője megismételte: most a Tavares-jelentésnél sokkal durvább határozat született, ami konkrét orbáni bűnlajstromot sorol, konkrét törvények visszavonására szólít fel. Áttörést jelent, hogy a határozatot 67 néppárti is megszavazta, 40 másik tartózkodott, közel 20 képviselő – köztük 12 fideszes – pedig kiment a teremből. Az Unióban a néppárti frakció az EP legfegyelmezettebb képviselőcsoportja, így a történtek Ujhelyi szerint most egyértelműsíthették Orbán számra: betelt a pohár, kifelé áll a rúdja az uniós pártcsaládból.

Európa-párti tüntetések hétvégéje
Budapesten és több vidéki városban – Gyöngyösön, Veszprémben, Békéscsabán, Debrecenben, Nagykátán, Kaposváron, Sopronban, Pécsen és Hódmezővásárhelyen – is tüntetnek vasárnap a lex CEU és a civiltörvény ellen. A szervezők szeretnék elérni, hogy a kormány még a 7. cikk alkalmazása előtt vonja vissza a „zsarnoki törvényeket”. A Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk! nevű demonstrációsorozat budapesti rendezvénye a Műegyetem rakparton indul el, ahonnan a Kossuth térre vonulnak át a résztvevők. Szombaton Felcsúton is demonstrálnak, itt lesz a korrupcióellenes népszavazás kampányának első állomása. A kezdeményezést Vágó Gábor volt LMP-s képviselő nyújtotta be, célja az, hogy kitolják a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét.

B.I.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!