Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Sörös csillag

Népszava|2017. máj 20. 06:07
[A+ A-]

A szociális piacgazdaság legnagyobb dicsőségére a Magyar Távirati Iroda Budapesten, 2017. május 18-án, csütörtökön 19:04-kor -némileg rövidítve - a következő hírt adta ki:

"Üdvözli a Miniszterelnökség, hogy megszületett a részletes írásbeli megállapodás a Heineken Csoport és a Csíki Sört gyártó manufaktúra között a védjegyek használatáról, amellyel a különböző jogvitákat is lezárták a felek. A Miniszterelnökség emlékeztet, hogy a felek még március végén abban egyeztek meg, hogy részletes írásbeli megállapodást kötnek egymással a védjegyek használatáról és a jogviták békés rendezéséről. A Csíki Sör gyártója arról tájékoztatta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy az írásbeli megegyezést mindkét fél aláírta, ennek értelmében a Csíki Sör márkanevet csakis az erdélyi cég használhatja. A Miniszterelnökség az aláírt megállapodást a kis erdélyi magyar cég nagy sikerének nevezte. Hozzátették, hogy a magyar kormány továbbra is minden segítséget megad a határon túli magyar vállalkozások számára. Március 24-én Lázár János és a hódmezővásárhelyi önkormányzati testület is ellátogatott a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni gyárába, a magyar kormány pedig mindkét felet megegyezésre biztatta. A miniszter a gyárlátogatás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány segít a bajba került magyar vállalkozásoknak, a hatalmukkal visszaélő multinacionális vállalatokkal szemben pedig fel fog lépni. Március 27-én a Csíki Sör Manufaktúra bejelentette: megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia képviselőivel, ennek részeként a felek minden peres ügyet megszüntettek egymás ellen."

Az írásban rögzített egyezséggel kemény, a kormány stratégiai szövetségesével, a Heinekennel vívott négy hónapos küzdelem után végre megpihenhetünk. A kabinetet is vezérlő politikai és erkölcsi okokból frászt adtuk meg magunkat neki, még a bojkottot is megfontoltuk a pultnál a kancelláriaminiszter felszólítása után. Orbán Viktor kormányfő szellemi, Lázár János és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes taktikai irányításával módszeresen megvédtük a nemzeti érdeket, európai visszhangot keltve felszólamlottunk, hogy kufárkodásra ne lehessen felhasználni az önkényuralmi jelképet, hiszen a hatalom felvilágosító kampánya nyomán teljesen egyértelművé vált, miután Hollandiában sincs horogkereszt, itt a tiltott jelképek kereskedelmi forgalmazása mögött egy ideológia, egy rendszer népszerűsítése a cél. A szuverenitását védő magyar nép szerencséjére, s mert avatottakra voksolt 2010-ben, majd 2014-ben is, a fenn említett két úr legott saját nevével súlyosbított törvényjavaslatot tett a Heineken-anomália parlamenti törvénybe iktatására, s hogy Brüsszel se szólhasson semmit, oda is elküldte elképzeléseit, miként is óhajtja erősíteni a szociális piacgazdaságot.

Az MTI közleményétől megnyugodtunk, ez a kormány rajta tartja kezét a valóság ütőerén, viszont egyetlen szóval sem említi az önkényuralom tiltott jelképét.

Visszanyert lelki békénket így most már csak egyetlen önmarcangoló kérdés borzolja: most akkor mi is van, mi is lesz a Heineken eddig bennünket tévútra vezérlő vörös csillagával?

Friss Róbert