Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Őszintén

Népszava|2017. máj 20. 06:09
[A+ A-]

Méltatlanul csekély figyelem jutott a héten Kósa Lajos ötletének, miszerint az MSZP-nek nem kellene indulnia a jövő évi választáson. Meglehet, a reflektorfény hiánya annak tudható be, hogy a Fidesz frakcióvezetője szinte minden nap tesz korszakalkotó és gondolatgazdag javaslatokat. Ám ez minden korábbinál többet elmond, nem csupán szerzőjéről (ha ugyan egyedül találta ki), hanem a pártjáról is. Már maga az indoklás is jellemző. Eszerint az újabb és újabb - a lakájmédiában gazdagon tálalt - korrupciós botrányok miatt a baloldali pártnak nincs erkölcsi alapja az indulásra. Mondja ezt annak a hatalomnak egyik képviselője, amely ugyancsak nem ritkán vádolható korrupciós ügyekkel.

De nem is ez a leglényegesebb. Hanem az, hogy a regnáló urak a jelek szerint még mindig tartanak a jövő évi voksolástól. Pedig már maguknak kedvezően átalakították a választási rendszert, ellehetetlenítették a a parlamentet (vele a parlamentarizmust), úgy hoznak törvényeket, ahogy akarnak, magukévá tették az intézményrendszert, miközben lényegében nincsenek sem fékek, sem ellensúlyok. Ám mindez nem elég. Ha az ellenzék - jelenlegi állapotában is - vezető pártja beszüntetné tevékenységét, vagy legalábbis önkéntes száműzetésbe vonulna, a többiekkel talán már elbírna a hatalom. A legjobb persze az lenne, ha egyáltalán nem kellene választást tartani - és egy illiberálisnak nevezett demokráciában ez sem lehetetlen -, de ha mégis, akkor majd Kósa Lajos és társai megmondják, ki indulhat és milyen feltételek között.

A Fidesz frakcióvezetőjének meglepően őszinte és szókimondó javaslata érvet adhat a megállításra szánt Brüsszelnek. Pontosan megmutatja, miért aggódnak a magyarországi állapotok miatt sokan, még a Fidesz pártcsaládjába tartozók közül is. Olyanok, akiket még az immár ördögi rémnek beállított Soros György sem tud a karámba terelni (ahol Orbánék szerint már ott van minden liberális és baloldali).

Kósa Lajost meg csak köszönet illeti. Ha rajta múlik, teljesen lelepleződik a rendszer.

Csak nehogy késő legyen.

Sebes György