Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lex CEU - KKM: a labda nem Magyarország térfelén pattog

nepszava.hu/MTI|2017. máj 19. 18:25, frissítve: 2017. máj 19. 18:42
[A+ A-]

Fotó: Molnár Ádám

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke szerint lehet amerikai-magyar megállapodást kötni a Közép-európai Egyetemről (CEU), hiszen több ilyen egyezmény létezik a két ország kormánya között. Menczer Tamás szerint nem érthető az amerikai fél álláspontja, miszerint kormányuk ne lenne illetékes, és a vitában most nem Magyarország térfelén pattog a labda.

A KKM sajtófőnöke pénteken sajtóhíreket megerősítve elmondta, korábban az amerikai és a magyar kormány három oktatási megállapodást is kötött, ezért nem érthető az amerikai fél azon álláspontja, hogy kormányuk oktatási együttműködési megállapodással kapcsolatban nem lenne illetékes. Szerinte a CEU-val kapcsolatos vitában jelenleg nem Magyarország térfelén pattog a labda, hetek óta várják egy kérdésre a választ az Egyesült Államoktól. Hozzátette, Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott nem sokkal kinevezése után felvette a kapcsolatot az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjével, három hete tárgyalásokat is folytattak. Azóta várják a választ arra a kérdésre, hogy ki a főtárgyaló, kihez tudnak fordulni, de erre a kérdésre nem érkezett válasz.

A sajtófőnök megjegyezte, hogy Kínával a külföldi egyetemek témájában előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, nem állnak messze a kormányközi megállapodástól.

A PestiSrácok.hu korábban azt írta, Magyarország az elmúlt évtizedekben háromszor kötött kormányzati szintű felsőoktatási megállapodást az Egyesült Államokkal. Ismertetésük szerint ezek egyike a Magyar Népköztársaság kormánya és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között Budapesten, 1977. évi április 6-án aláírt kulturális, oktatási, tudományos és műszaki-tudományos együttműködési egyezmény, a másik a magyar kormány és az Amerikai Egyesült Államok kormánya között a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola jogállásáról szóló, 1998. november 30-i megállapodás, a harmadik pedig a magyar kormány és az amerikai kormány között a Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság létrehozásáról szóló, 2007. március 8-án, Washingtonban aláírt egyezmény.

Korábban a Népszava megírta, hogy a kormány delegáltjainak és a Közép-európai Egyetem vezetőinek tárgyalásán csak a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos tárgyalások vezénylésére kinevezett Altusz Kristóf nem vesz részt. A Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár dolga elvileg az lenne, hogy tárgyaljon az USA hatóságaival, csakhogy az CEU mellett kiálló amerikai kormányzati illetékesek határozottan jelezték, ilyesmire nem kerül sor.

Ezt meg is erősítették, a munkacsoport ugyanis arról tájékoztatta az egyetemet, hogy Altusz kizárólag az Egyesült Államok hatóságaival tárgyal. "Öt héttel azután, hogy Áder János köztársasági elnök felszólította a magyar kormányt, hogy kezdeményezzen jóhiszemű megbeszéléseket a CEU-val, a CEU ismét felszólítja a kormányt, hogy vessen véget ennek a tarthatatlan helyzetnek" – írta az egyetem közleményében.

Az egyeztetés után az egyetem közleményben jelezte: a munkacsoport tagjai nem tudtak válaszolni a CEU által feltett kérdésekre azzal kapcsolatban sem, hogy miként lennének teljesíthetők a lex CEU-ban előírt feltételek.

Az idő azonban sürget: az új törvény értelmében a CEU működési engedélye 2017. október 11-e után bármikor visszavonható, 2018. január 1-je után pedig, bár továbbra is oktathatnak és a már beiratkozott diákok befejezhetik tanulmányaikat, nem vehetnek fel új diákokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!