Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tüntetnek Budapesten - Borul a BKK közlekedése

nepszava.hu/MTI|2017. máj 19. 19:09
[A+ A-]

Korábbi tüntetés a Lex CEU ellen FOTÓ: Tóth Gergő

A vasárnapi tüntetés miatt változik több, a belvároson is áthaladó közösségi közlekedési járat menetrendje - közölte pénteken a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Tájékoztatásuk szerint a demonstráció miatt már reggel 6 órától egészen éjfélig lezárják a közúti forgalom elől a Műegyetem rakpartot a Szent Gellért tér és a Bertalan Lajos utca között, valamint 17.45-től 19 óráig a Szent Gellért tér-Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút-Károly körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Kossuth Lajos tér útvonalat is. A lezárások miatt a 2-es villamos este a Közvágóhídtól csak a Kossuth térig szálít utasokat, az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E és a 178-as autóbuszok pedig este 6 és 7 között megnövekedett menetidővel közlekednek, mert a buszok megvárják a Kossuth Lajos utca Astoria és Ferenciek tere közötti lezárásának feloldását.

A 9-es autóbusz a Bajcsy-Zsilinky út és a Kiskörút helyett a Nagykörúton jár este, a 15-ös és 115-ös buszok pedig Észak-Pestről csak a Nyugati pályaudvarig szállítanak utasokat. Szintén kisebb átvon, a Széll Kálmán tér és a Széchenyi tér között közlekedik este a 16-os busz is. A 105-ös busz a Margit hídon át szállítja az utasokat vasárnap este.

A 47-es és 49-es villamosok a dél-budai végállomásától a pesti szakasz helyett a Döbrentei térig visz utasokat, a kiskörutat metróval lehet majd elérni. A trolibuszok közül a 70-es és 78-as a nagykörútra terelve, a 72-es és 73-as, a Nyugati pályaudvarig jár, a 83-as pedig a Mária utca-Üllői út-Szabó Ervin tér-Baross utca módosított útvonalon közlekedik.

Ezért tüntetnek

Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk! címmel hirdetett tüntetést a Nem maradunk csendben, illetve a Kossuth téri 80 ezres tüntetést és a Szabadság téri 15 ezres tüntetést szervező Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezte közösen, hogy így is összefogásra buzdítsák a polgárokat. 

Hogy miért is tüntetünk vasárnap? "A Lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború, reklámadó ellen, és folytathatnánk a sort" -  írták a felhívásban. "Az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen. A jövőnk ellen. Elég volt! Maradjon a CEU Budapesten, a civilek Magyarországon, Magyarország pedig az EU-ban!" - buzdítottak a részvételre a szervezők.

A demonstrálók a Műegyetem rakparttól indulnak, és a Vámház-, a Múzeum-, a Károly körúton, majd a Bajcsy-Zsilinszky úton és Alkotmány utcán át a Kossuth térig vonulnak. 

Az esemény oldalán eddig 5200 ember jelezte, hogy ott lesz, és 7200-an érdeklődnek a tüntetés iránt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!